Газобетон: міфи і реалії

Як відомо, незнання будь-чого, в тому числі і будівельних матеріалів, народжує різного роду небилиці і домисли. Не уникнув подібної сумної долі і газобетон.

Варто відзначити те, що газобетон вважається найбільш поширеним сучасним будівельним матеріалом, за допомогою якого можна створювати, як невеликі будиночки, так і повноцінні котеджі, здатні порадувати ідеальними технічними і структурними особливостями. А от підприємцям, котрі вирішили започаткувати виробництво цього матеріалу хочеться порекомендувати сучасне функціональне обладнання для газобетона від компанії НСИБ.

А які чутки сьогодні можна почути про цей матеріал і чи відповідають вони дійсності?

Міф про крихкість

Кажуть, що газобетон крихкий, тому в будинку, побудованому з такого будматеріалу, неміцні стіни. Втім, даний факт не робить ніякого впливу на міцність стін. Потрібно розрізняти міцність на стиск і опір на злам. Наприклад, скло легко зламати, лише злегка його зігнувши, однак у скла дуже висока міцність на стиск і воно витримає багатотонну вагу, покладену на нього плазом.

Приблизно так само з газобетоном. Міцність на стиск блоку D500 - 3,5 МПа або 35 кгс / кв. см, тобто цього цілком достатньо для будівництва будинків з несучими стінами до трьох поверхів. Для того, щоб газобетон при навантаженнях на вигин не ламався, необхідно підготувати відповідний фундамент - такий, який виключить рухливість стін. Це обов’язкова умова хоч для газобетону, хоч для цегли. Зміцнення конструкції забезпечується армованими поясами на рівні кожного міжповерхового перекриття.

Міф про не екологічні газобетону

Кажуть, що в складі газобетону є і газ, і алюміній, що може бути шкідливо для здоров’я людини. Насправді ж, газ присутній тільки в назві цього будматеріалу

З приводу алюмінію можна сказати наступне. Вводиться він до складу газобетонной маси у вигляді пудри, в результаті текуча вапняно-піщана суміш і перетворюється в повноцінний газобетон. Частинки алюмінієвої пудри в процесі реакції з вапном розкладаються без залишку - вони утворюють кристалічні зростки і водень, він, власне, і спучує нашу суміш. В результаті виходить матеріал, який не містить в своєму складі окремого алюмінію. Якщо говорити про водень, то він випаровується в процесі твердіння блоків, поступаючись місцем атмосферному повітрю.

Міф про несумісність з вологою і необхідність додаткової зовнішньої обробки

Кажуть, що для газобетону небезпечна вода і потрібен захист від атмосферних явищ. Насправді газобетон не є гігроскопічним матеріалом незважаючи на високу пористість.

Можливо тільки поверхневе намокання газобетону. Він практично не вбирає воду - головне, щоб волога або сніг не застоювалися при контакті з кладкою. Тоді опади не принесуть газобетону шкоди, а будуть лише трохи змінювати вологість його поверхневих шарів.

Міф про конденсат

Кажуть, що газобетон конденсує на собі вологу з повітря. Втім, до цього можуть призвести тільки грубі помилки при проектуванні.

Важлива властивість стін з газобетону - висока паропроникність. Стіни в будинку, зробленому з цього матеріалу, дихають - тобто є вільний вихід пари і газів через стіни приміщення без їх зволоження. Єдине зауваження - не варто використовувати для зовнішньої обробки стін матеріали, у яких нижчі показники паропроникності. Якщо даною вимогою знехтувати, то без утворення конденсату між цими матеріалами не обійтися.