Вибираємо систему поливу для дачі

Щоб результати праці на дачі радували, а сад і город давав хороший урожай, важливо забезпечити рослини грамотним поливом. Завдяки сучасним технологіям зрошення ділянки більше не є проблемою. З їх допомогою можна підібрати оптимальний варіант поливу навіть для дачної ділянки зі складним рельєфом.

Сучасні системи поливу

Практично всі системи поливу можна встановити з автоматичним контролем будь-якої дії. Цей варіант дозволяє значно економити сили і розрахувати необхідний обсяг води для ділянки.

Дощування

Це один з найбільш зручних варіантів поливу газонів і ділянок з рівномірними посадками однотипних рослин. Вода під напором викидається в повітря і потрапляє на грунт у вигляді дрібнодисперсної фракції - крапель або бризок.

Така система не вимагає попередньої підготовки грунту, однак подібний полив можна назвати рівномірним, особливо в вітряну погоду. При наявності навіть невеликого ухилу будуть утворюватися калюжі в поглибленнях, і вода стече з похилої ділянки. Таке зрошення зволожує тільки поверхневий шар грунту, не відрізняється економією ресурсу. Крім того, полив листяних культур бажано проводити в ранні ранкові години або після заходу сонця, щоб уникнути опіків.

Крапельне зрошення

Вода надходить безпосередньо до кореневої системи рослини. Таким чином можна обладнати теплицю, розплідник, оснастити цією системою сад. А в інтернет-магазині ugospodara.com.ua ефективну систему крапельного зрошення можна придбати по найкращій вартості.

Завдяки цьому способу поливу можна істотно знизити витрати на воду, запобігти ерозії грунту, забезпечити потрібною кількістю вологи кожен саджанець, що обов’язково позначиться на врожаї і дасть можливість отримувати ранні овочі, фрукти і ягоди.

Цей спосіб особливо зручний для садів на схилі, терасованих ділянок, парників і теплиць в великих господарствах. Одним з недоліків є вимогливість до якості води: замулена вода, яка не пройшла фільтрацію, забиває пори крапельниць і виводить систему з ладу.

Підгрунтовий полив

Система трубопроводів укладається в траншеї на глибину 25-30 см. Схема розведення виконується з розміщення грядок або посадок деревних культур. З отворів в трубах вода надходить в грунт при включенні системи в роботу. Такий полив дозволяє зрошувати дачну ділянку в будь-який час доби. При включенні в систему автоматики, ірригацією можна управляти на відстані. Необхідно ретельно відстежувати чистоту води і при необхідності використовувати фільтри.

Що враховується при виборі системи поливу на дачу?

- Площа і рельєф ділянки. На схилах, що терасують, ділянках складної конфігурації дощування краще віддати перевагу крапельному зрошенню, на територіях з газоном - спрінклерний полив;

- Можливість контролю за поливом. При необхідності дистанційного поливу встановлюють автоматичну систему з датчиками дощу, заморозків. Програмований пристрій самостійно включить воду, проконтролює її витрату. Керувати цим поливом можна на відстані. Така система зручна для людей, часто бувають в від’їздах і нерегулярно відвідують заміську ділянку;

- Схему посадок. Якщо ділянка цілком зайнята газоном, немає сенсу витрачатися на крапельне зрошення. При оснащенні території теплицями, парниками і симетричними посадками, навпаки, краще зупинитися саме на цьому способі зрошення. З його допомогою можна гарантовано і вчасно забезпечити водою кожну рослину.

- Тиск всередині системи. Якщо він достатній і рівномірний, полив буде якісним, і всім рослинам вистачить води. В іншому випадку буде необхідне передбачити покупку насосного обладнання та накопичувальної ємності.

- Якість води. Якщо вода не очищена, доведеться не застосовувати крапельне зрошення або обзаводитися фільтрами.

- Тип грунту. Піщані грунти дуже вологоємні, швидко висихають і вимагають більшої витрати води, ніж глинисті.