Як вибрати побутовий зварювальний апарат

Багато автолюбителів, і інших умільців замислювалися про покупку зварювального апарату, але коли справа підходить до безпосереднього придбання, зупинитися на конкретному виборі стає досить складно. Всілякі характеристики, моделі, виробники збивають з пантелику. Який же зварювальний апарат потрібен для конкретних умов?

интернет магазин инструментов

Пропоную почати розбирати зварювальні апарати, так би мовити зсередини, на чому ж вони працюють і який принцип дії.

Трансформаторні зварювальні апарати складаються з понижувального трансформатора з розімкненим магнітним корпусом. Трансформатори складаються з первинної і вторинної обведення. Зварювальні настройки досягаються шляхом зміни положення перемикача в осерді котушки. Так само регулювання можливі зовнішніми реостатами.

Зварювальні апарати інверторного типу працюють на основі високоємних транзисторів, які в свою чергу допомагають зробити зварювальні інвертори компактними, енергозберігаючими і легкими. Нові розробки з сфері інверторних технологій дозволили транзисторам самостійно піднімати частоту вхідної напруги, що в свою чергу дозволило зварювальним апаратам інверторного типу бути незалежними він стрибків напруги і вихідної потужності. Точні настройки та цифрові індикації дозволяють підвищити якість зварювального шва і пристосуватися до будь-яких умов зварювання.

Підійшов час вибирати, але спочатку потрібно для себе відповісти на деякий питання:

Який метал потрібно зварювати?

Для зварювання низьколигованої і вуглецевої сталі підійдуть зварювальні апарати з функцією ММА, тобто ручна дугова зварка. Якщо ви будете зварювати кольорові метали, вам не обійтися без зварювального апарату з функцією TIG, тобто аргонодугового зварювання. Електро-трансформаторні апарати не мають можливість в собі поєднувати кілька функцій зварювання, але зварювальним інверторам це під силу.

Який діаметр електрода використовувати?

Все залежить від товщини зварного металу і напруги всієї мережі. Так як збільшення діаметра електрода несе за собою збільшення зварного струму і залежить від вхідної напруги. Найчастіше виробники електродів вказують в інструкції, який діаметр електрода проварює той чи інший метал, і рекомендований по напрузі зварний струм.

Яка потужність вхідної напруги?

Дуже часто відповідь на дане питання призводить до вибору менш потужного зварювального апарата. Напруга в нашій мережі, особливо в сільській місцевості, досить низька і до того ж не стабільна. Тому вибравши найбільш потужний апарат і працювати на мінімальних настройка вкрай не розумно, тому що збільшення потужності апарату веде до збільшення його ціни.

Апарат по потужності повинен бути не максимальним і не мінімальним, а оптимальним. Зварювальні інвертори набагато краще справляються з перепадами напруги, ніж трансформаторні зварювальні апарати. Інверторні апарати, які не садять напругу, а можливість стабілізувати вихідну напругу дозволяє отримувати стабільну дугу незалежно від коливання мережі.

Якої товщини метал зварювати?

Зазвичай в домашніх умовах не здійснюється зварювання металу товщиною більше 5 мм виходячи з цього можна рекомендувати зварювальний апарат з вихідною напругою в 160 А і здатністю зварювати електродом діаметром 4 мм. Чим більша товщина металу, тим більшої потужності вам потрібен зварювальний апарат, але не забувайте про напругу вашої мережі. Зварювальний апарати потужністю біліше 250 А не підійдуть для домашніх умов, тому що вони працюють, в переважній більшості, на трифазній напрузі, є більше важкими і громіздкими.