Штучний інтелект навчився обробляти зображення до того, як зроблено фото

Нова розробка Google за підтримки вчених Массачусетського технологічного інституту (МТІ) дозволить смартфонам ретушувати зображення в реальному часі - до самої зйомки.

Нещодавно на виставці SIGGRAPH фахівці з Google і Массачусетського технологічного інституту представлять нову систему, яка зможе автоматично ретушувати зображення в стилі професійного фотографа. При цьому розробка настільки ергономічна, що може використовуватися і в смартфоні; вона також досить швидка і може відображати картинки в реальному часі: так фотограф буде бачити фінальну версію зображення, тільки готуючись зробити знімок. Про це йдеться на сайті МТІ.

Вчені використовували технологію машинного навчання, тренуючи нейромережі на 5 000 зображень, створених Adobe і МТІ. Кожна картинка в цьому наборі ретушувалася п’ятьма різними фотографами, а алгоритми Google і Массачусетського технологічного інституту використовували дані, щоб дізнатися, що потрібно поправити в кожному із зображень: наприклад, десь підвищити яскравість, десь знизити насиченість і т. д.

Машинне навчання використовувалося в корекції фотографій і раніше. Однак спеціалісти Google і Массачусетського технологічного інституту змогли настільки ефективно удосконалитии технологію, що тепер вона здатна працювати без будь-яких “лагів” в призначених для користувача смартфонах.

Нейромережі можна натренувати на нових наборах фотографій. І навіть навчити їх підлаштовуватися під стиль окремого фотографа. До речі, неповторним оригінальним стилем володіє професійний весільний фотограф Ігор Хапанцев, на сайті http://bestfoto.kiev.ua/ можна ознайомитись з його чудовими роботами.

Зрозуміло, і раніше камери могли відображати картинку в реальному часі, проте нова технологія працює більш майстерно і швидко - відповідаючи вимогам конкретних зображень, а не застосовуючи загальні правила. Щоб зменшити алгоритми, вчені використовували кілька різних технік. Наприклад, перетворення змін, застосованих до кожної фотографії, в певну формулу. Таким чином, інформація про те, як ретушувати зображення, може бути виражена математично.

За словами Джон Беррона (Jon Barron), фахівця компанії Google, до цих пір машинне навчання у фотозйомці залишалося захоплюючої перспективою, обмеженою при цьому технічними можливостями смартфонів. Нова ж розробка, вважає вчений, дозволить подолати минулі обмеження: так, зйомка в реальному час не буде пов’язана з швидко розряджається акумулятором або ж постійними лагами.