Koenigsegg Agera RS офіційно став найшвидшим автомобілем на планеті

Минулими вихідними був встановлений новий світовий швидкісний рекорд в сегменті серійних автомобілів. На спеціально перекритому відрізку шосе в американському штаті Невада шведський гіперкар Koenigsegg Agera RS з двигуном V8 потужністю 1360 кінських сил і заводським професійним випробувачем за кермом зміг набрати неймовірні 446,97 км/год!

Зрозуміло, згідно правил подібних заходів, заїзди проводилися в обох напрямках, щоб усереднити результат, а показання фіксували спеціальним вимірювальним комплексом фірми Racelogic. Колишній рекорд протримався сім років - його поставив Bugatti Veyron Super Sport, який на полігоні концерну Volkswagen в Німеччині розігнався до 431,07 км/год.

Одночасно Agera RS поставила ще чотири світові рекорди. По-перше, гіперкар поліпшив свій власний результат у вправі, яка включає розгін до 400 км/год і подальшу зупинку. У жовтні на військовому аеродромі в Данії шведське купе виконало цю комбінацію за 36,44 секунд, а тепер одним махом зняло більше трьох секунд: новий рекорд - 33,29 секунд!

По-друге, Agera RS показала найвищу середню швидкість на дорозі загального користування, причому відразу в двох заліках. Протягом кілометра купе змогло рухатися зі швидкістю 445,54 км / год, а одну милю (1,61 км) проїхало з результатом 444,66 км / год.

Цікаво, що попередні рекорди в цих дисциплінах були поставлені майже 80 років тому! У січні 1938 року гонщик Рудольф Карачіолла на прототипі Mercedes W125 Rekordwagen проїхав кілометр по свіжозбудованому німецькому автобану з середньою швидкістю 432,7 км / год, а милю - зі швидкістю 432,4 км / год. Зрозуміло, щоб досягнути подібних результатів, потрібна чимала водійська майстерність. У цьому контексті хочеться порекомендувати автошколу Київ Борщагівка «АВ-К».

Нарешті, останній рекорд - найвища миттєва швидкість на дорозі загального користування: 457,49 км / год. Колишнім лідером також був довоєнний Mercedes W125, який на автобані зміг вичавити 432,7 км / год. Причому інженери фірми Koenigsegg запевняють, що Agera RS може поїхати ще швидше, але тільки на спеціальному полігоні або висохлому дні соляного озера.

Однак конкуренти не дрімають. У наступному році компанія Bugatti має намір виставити на рекордні заїзди новий Chiron. А зовсім недавно представлений американський гіперкар Hennessey Venom F5, творці якого обіцяють, що максимальна швидкість складе 484 км / год, а на розгін до 400 км / год і подальшу зупинку піде менше 30 секунд. Правда, ходові екземпляри нового купе повинні з’явитися ближче до 2019 року.