Як вигідно і безпечно купувати товари в інтернеті

Купувати в інтернеті вигідно. Власникам онлайн-магазинів не треба орендувати площі і роздувати штат. Тому товари у них дешевші. Крім того, щоб зробити таку покупку, не треба нікуди їхати. Але з іншого боку, можна втратити гроші або отримати неякісний товар. Як звести ризик до мінімуму?

В Китаї - дешевше, у нас - швидше

У інтернет-магазинів різних країн свої особливості. У китайських продається безліч підробок. Не розраховуйте знайти там справжні західні бренди. Зате можна відшукати чимало товарів цілком стерпної якості за мінімальні гроші. А от на сайті https://pokupayko.com/ ви зможете вигідно замовити доставку товарів з Китаю в Україну.

Також на китайських майданчиках складно обговорити деталі придбання товарі з продавцем, адже не всі китайці добре знають англійську і вже тим більше російську, чи українську. Окрім того, служба підтримки страждає повільністю.

Європейські магазини найдорожчі. Але там дійсно якісні товари, в тому числі відомих брендів, включаючи ті, які не продаються у нас.

У нашій інтернет-торгівлі ціни в середньому вищі китайських, але є вагомий плюс - передоплата не обов’язкова. А ще у нас простіше з поверненням товару,

Як розпізнати шахраїв

Мережа - рай для аферистів. Уважно вивчіть сайт - він може багато чого розповісти про магазин.

- Якщо сайт створений менше року тому, це повинно насторожити. Перевірити термін роботи сайту можна за допомогою сервісів whois. Вбийте назву в пошукову систему - і з’явиться інформація: дата створення сайту, кому він належить. Бажано, щоб сайт належав самому магазину. Неодмінно повинні бути вказані адреса і телефон, за яким вам зобов’язані відповісти на всі запитання.

- Також на сайті інтернет-магазину повинен бути стандартний розділ «Відомості про юридичну особу», де вказуються юридична та поштова адреса, повне найменування компанії. Повинна бути детальна інформація про товар, його споживчі властивості і технічні характеристики, способи доставки та повернення.

Заодно з’ясуйте, де знаходиться не віртуальна, а “жива” адреса магазину. Може стати в нагоді. А ось з перевіркою іноземних інтернет-магазинів складніше. Так що довіряйте тільки тим, про які чули тільки хороше.

Читайте відгуки

Так, люди так влаштовані, що частіше пишуть про погане, ніж про хороше. Але все одно відгуки про магазин - інформація дуже корисна. Відсутність позитивних відгуків на тлі негативної хвилі має сильно насторожити.

Не ведіться на великі знижки

Товари в мережі часто коштують дешевше, ніж в звичайних торгових точках, але в розумних межах. Особливо будьте уважні, якщо вам кажуть про розпродажі в зв’язку з ліквідацією магазину. Заявлені знижки у таких аферистів можуть досягати 90%.

Не розкривайте карти

За даними міжнародної дослідницької групи Ipsos Comcon, 70% українців, які роблять покупки через інтернет, розплачуються банківською картою. Проявляйте обережність. Бувають випадки, коли людина, сама того не відаючи, заходить на сайт-підробку і там вводить всі дані карти. В результаті злочинці отримують до них доступ і списують гроші. Такі сайти називаються фішинговими ( «рибальськими» - ловлять вас, як рибку в каламутній воді). Їх дизайн імітує який-небудь відомий ресурс. Щоб не попастись на таку “вудочку”, потрібно придивитися до написання в адресному рядку, там можуть бути невірні букви. Також у нормального сайту має бути захищене з’єднання: він починається з букв https.

Закон на допомогу

Права у інтернет-покупців такі ж, як і у клієнтів звичайних магазинів.

Будь-яку покупку (навіть якщо у неї немає дефектів) можна повернути протягом двох тижнів. При цьому вона повинна бути в тому ж стані, що і при покупці, бажано, щоб з одягу не було зрізано етикетки.

Якщо ж товар виявився бракованим, то можливі (на вибір покупця) наступні варіанти:

- заміна товару на аналогічний;

- заміна на інший (з доплатою, якщо він коштує дорожче, або, навпаки, з поверненням суми, якщо він коштує дешевше);

- безкоштовний ремонт;

- відмова від покупки і повернення грошей в повному обсязі.

Перше і найважливіше правило безпечних покупок в інтернеті: знайте, у кого збираєтеся купувати товар.