LaserPipe - робот-змія для зварювання труб

Зварювання труб в обмежених або потенційно небезпечних для людини місцях є складним і трудомістким процесом. Саме для вирішення цього завдання свої зусилля об'єднали дві англійські інженерні компанії - «OC Robotics» та «TWI ТОВ», створивши унікального шарнірного робота-змію LaserPipe, здатного пересуватися всередині комунікаційних труб, здійснюючи їх зварювання за допомогою потужного промислового лазера.

Стандартна практика зварювання двох труб або ремонту їх швів передбачає здійснення цього процесу з зовнішнього боку. Однак, дана технологія може бути застосована лише в тому випадку, коли до труб є прямий і безпечний для здоров’я доступ людини. Наприклад, якщо зварювання вимагають системи, розташовані в ядерних реакторах, або в трубах нафтопереробного заводу, цей процес стає важко виконуваним і дуже небезпечним.

Робот LaserPipe вирішує цю проблему за рахунок об’єднання в собі двох технологій - змієподібного робота OC Robotics серії II X125 з «головою», здатною здійснювати лазерне зварювання.

Керований дистанційно, робот-змія LaserPipe, оснащений датчиками, що демонструють своє місце розташування і просування по трубах. А його основною відмінністю від всіх винайдених досі змієподібних роботів є управління саме «головою» обладнання, за якою «тіло» робота рухається хвилеподібно таким чином, щоб не торкатися до стінок труби. Для повернення на місце дислокації, робот «згадає» всі свої рухи і повторить їх, повернувшись у вихідну точку.

Маючи досить скромні габарити і вагу всього 5 кг, LaserPipe може вміститися в будь-яку стандартну трубу. Він здатний здійснювати різкі повороти на 360 градусів, і має міцну оболонку, здатну його вберегти від пошкоджень і вогненних бризок від зварювання. Ця спеціально розроблена оболонка надає йому ще більшу схожість зі справжньою змією.

«Голова» робота LaserPipe оснащена камерами високої чіткості і системою лазерного наведення, що дозволяє оператору дистанційно проводити навіть ювелірну роботу зі зварювання. Лазер потужністю 5 кВт здатний зварювати сталь зі швидкістю 1 м за хвилину з допуском 0,2 мм, а струмінь азоту моментально охолодить розпечену сталь після закінчення робіт для запобігання пожежі.

За словами її творців, система LaserPipe не тільки надає можливість працювати в обмеженому просторі і небезпечних умовах, а й забезпечує дуже швидкий процес зварювання, економлячи час, коли наслідки від аварій можуть бути вкрай руйнівними.