Оксфорд-стріт у Лондоні покриють розумною плиткою для вироблення енергії

Кожен раз, як людина наступає на плитку Pavegen, покриття виробляє 3 джоуля - цього достатньо для короткострокового підсвічування вулиці. Розумна плитка вже встановлена ​​на 150 майданчиках по всьому світу, а скоро нова ділянка відкриється на Оксфорд-стріт - одній з найжвавіших вулиць Лондона.

Британський стартап Pavegen використовує для вироблення енергії пружну трикутну плитку з електромагнітними генераторами. Як тільки людина наступає на покриття, система виробляє 3 джоуля енергії. Цього достатньо, щоб підтримувати освітлення малопотужної світлодіодної лампочки протягом 30 секунд. На жвавій вулиці покриття може підтримувати освітленість безперервно і навіть запасати надлишки енергії - для цього компанія пропонує використовувати акумулятори.

Pavegen вже встановив плитку в 150 різних локаціях - від аеропорту Хітроу в Лондоні до футбольного поля в Лагосі, столиці Нігерії. Як повідомляє видання Financial Times, скоро інноваційне покриття з’явиться на одній з найбільш жвавих вулиць Лондона - Оксфорд-стріт.

Заснована в 2009 році британська компанія два роки тому залучила £ 2 млн за допомогою краудфандінга, а тепер планує отримати додаткові £ 5 млн від венчурних інвесторів. Заробляти компанія планує не на електроенергії, а на зборі даних. Плитка Pavegen обладнана датчиками, які вимірюють кількість кроків і передають дані на смартфони по Bluetooth. Наприклад, підприємства можуть встановлювати плитку на своїй території і давати працівникам бонуси за кількість пройдених кроків.

Однак наразі система не позбавлена ​​недоліків. У Вашингтоні установка покриття Pavegen обійшлася в $ 100 000, проте поки витрати не окупаються - люди надто рідко наступають на плитку, до того ж система працює зі збоями. Проте, засновник проекту Лоренс Кембалл-Кук вважає, що плитка працює досить ефективно і приносить користь містах.

«Ми об’єднали три головних властивості розумних міст. Ми даємо енергію, покращуємо здоров’я і збираємо великий масив даних», - розповів Кембалл-Кук в інтерв’ю FT.

Не думаю, що скоро подібні інновації дойдуть до наших міст, втім, якщо вам потрібна якісна і красива тротуарна плитка в Харкові, можна скористатися вигідними пропозиціями від компанії “Тротуарочка”.

Використовувати дороги і тротуари для вироблення енергії пропонують інженери в Європі і Північній Америці. У Канаді збираються побудувати перший в світі тротуар з сонячних плиток, а в США стартап Solar Roadways планує покрити частину шосе 66 в Міссурі сонячною плиткою з вбудованою світлодіодним підсвічуванням.

Тим часом компанія Wattway вже обладнала перші сонячні дороги у Франції і має намір побудувати ще 100 тестових майданчиків в різних точках світу.