Хмарні технології відкривають нові можливості для розвитку людства

Проведене нещодавно в США соціологічне опитування показало - 54% опитаних твердо впевнені, що вони ніколи не користувалися хмарними технологіями. Насправді ситуація зовсім інша - більше 95% користувачів інтернету використовують хмарні технології, навіть не підозрюючи про це. Ви дивитеся онлайн-відео, вебінари, граєте в онлайн-ігри, завантажуєте музику через iTunes, переглядаєте пошту на Gmail або заходьте на Facebook - все це хмарні технології.

Ось так, на наших з вами очах, і зовсім для нас непомітно, відбулася революція в області комп’ютерних технологій! Ми використовуємо все більш потужні і ресурсомісткі програми, які вимагають для своєї роботи набагато потужніше “залізо”. Ми змушені оперувати дедалі більшими обсягами даних, і ці дані потрібно десь зберігати. Але якщо задуматися, то ці суперпотужні програми нами не так уже й часто використовуються, а без них можна було б купити комп’ютер простіший. Та й терабайти даних нам теж потрібні не кожен день.

Приблизно такою логікою (тільки, звичайно, на більш високому рівні) керувався в 2006 році Ерік Шмідт, колишній тоді глава Google, пропонуючи нову модель комп’ютерних технологій. Власне нічого принципово нового він не запропонував, розподілені обчислення широко використовувалися і до цього, але він ввів в обіг термін «хмара» і після його виступу, запропонована ним модель стала стрімко розвиватися.

У сучасних центрах обробки даних зосереджені колосальні обчислювальні потужності і величезні обсяги дискового простору. Сучасне програмне забезпечення і канали зв’язку дозволяють серверам, розташованим на різних континентах, працювати як єдине ціле. Потрібно лише створити зручну систему доступу, і тоді весь масив цієї могутності можна надавати тим, хто його потребує. Засоби віртуалізації дозволяють розділяти обчислювальні потужності на окремих споживачів в будь-яких пропорціях.

І така система доступу була розроблена. Тепер користувач може отримати доступ до віддалених обчислювальних ресурсів через спеціалізовані web-сервіси. В якості прикладу можна навести послугу аренди програми 1С, що пропонує на сайті www.rentsoft.com.ua компанія ООО «Би-Тек».

У корпоративному секторі вже працюють і стрімко розвиваються кілька напрямків хмарних технологій.

Види хмарних технологій

Перший, найнижчий рівень - це надання в якості послуги права користування програмним забезпеченням (SaaS). Споживачеві не потрібно купувати дорогий софт і потужну робочу станцію, на якій він може працювати. Не потрібно утримувати фахівців, які будуть встановлювати, налаштовувати і утримувати все це господарство. Він просто бере в оренду право користування цим програмним забезпеченням і оплачує тільки час, який він використовував. Причому працювати він може на будь-якому пристрої, що має доступ до інтернету, будь то планшет або навіть смартфон. Адже всі обчислення здійснюються на хмарної стороні у провайдера, а на пристрій користувача видаються тільки результати.

Наступний рівень - це надання в якості послуги платформи. При цьому споживач отримує в своє розпорядження операційні системи, системи управління базами даних або засоби розробки і налагодження, на яких він може розробляти і розгортати свої проекти.

І нарешті, на вищому рівні споживачеві надається в хмарному варіанті вся інфраструктура великої корпоративної комп’ютерної мережі.

Ну а що маємо від хмарних технологій ми, прості користувачі? Ми вже згадували, що часто користуємося сервісами, розгорнутими в хмарах, самі про те не знаючи. Крім цього в нашому розпорядженні десятки різних хмарних сховищ. Всі вони пропонують приблизно однакові по функціональності послуги.

Зазвичай користувачеві пропонується завантажити і встановити невелику програму і створити папку, для зберігання файлів, які ви хочете розмістити в хмарному сховищі. Необхідно налаштувати параметри синхронізації файлів і папок, що знаходяться на локальному комп’ютері і в хмарі. Все, що буде зберігатися в хмарі, буде вам доступно з будь-якого пристрою через web-інтерфейс. Ви можете відкрити вільний доступ до папки або файлу будь-якій людині, пославши їй відповідне посилання.

Найпопулярніші хмарні сховища

Dropbox - це перше хмарне сховище персональних файлів. Безкоштовно пропонує 2 Гб дискового простору. На кожному вашому пристрої, що підключається до цієї системи, створюється спеціальна папка, яка автоматично синхронізується з хмарним сервером, коли є з’єднання з інтернетом. Цікавою особливістю цієї служби є зберігання історії всіх змін за останні 30 днів, що дозволяє зробити відкат файлу до попереднього стану або відновлення вилученого файлу.

Google Drive працює в зв’язці з поштовою службою Gmail і соціальною мережею Google+. Всього в Google Drive, Gmail і Google + Фото надається безкоштовно 15 ГБ. Цікавий Google Drive насамперед тим, що пропонує нам вже не тільки дисковий простір, але і пакет офісних додатків Docs, що дозволяє переглядати і редагувати офісні документи прямо в вікні браузера.