Trashpresso - перший в світі мобільний завод з переробки сміття

Сьогодні сміття стало проблемою номер один людства, буквально заполонивши нашу планету і вже вийшовши за її межі в космос. Хтось на його утилізації заробляє гроші, а хтось - втрачає політичний імідж. Але, зараз вже всім ясно, що єдиним виходом людства є його правильна утилізація.

Заводи з переробки сміття існують практично в усіх країнах світу, а багато вчених працюють над винаходом технологій виробництва корисних товарів з нього. Але, основною проблемою їх побудови є дорожнеча будівництва, зайняття великої земельної території, і вагомі витрати на експлуатацію. Але, уявіть, якби існували невеликі, мобільні сміттєпереробні підприємства, які були б абсолютно автономними, маловитратними, і могли змінювати свою дислокацію в залежності від потреб.

Саме таку ідею і запропонували тайванські архітектори студії «Miniwiz», які придумали перший в світі екологічно чистий, пересувний завод з переробки відходів, який назвали TRASHPRESSO. Ця мобільна установка працює на сонячних батареях, перетворюючи сміття в якісну облицювальну плитку. Пересуваючись за допомогою вантажівки від одного населеного пункту до іншого, TRASHPRESSO, який є просто причіпною установкою на базі причепа, може переробляти пластик, тканину, гуму, і інші промислові відходи, формуючи з них будівельний матеріал широкого попиту.

Сміття очищають, подрібнюють, плавлять і формують, а задіяна при цьому вода проходить глибоку фільтрацію і використовується повторно. До речі, ось посилання правила сбора утилизации биологических отходов де ви дізнаєтесь, де можна замовити послугу по знешкодженню небезпечних медичних і біологічних залишків, та дезінфекції.

Такий мобільний сміттєпереробний завод може продукувати близько 10 м2 будівельної плитки кожні 40 хвилин. На виробництво однієї плитки йде еквівалент п’яти пластикових ПЕТ пляшок.

Генеральний директор студії «Miniwiz» Артур Хуанг сказав, що до сих пір утилізація промислового класу відходів була обмежена певною місцевістю, але TRASHPRESSO вміє долати відстані і енергетичні бар’єри, показуючи, що переробка сміття може всюди приносити свою користь.

Зараз компанія закінчує випробування своєї технології, і вже оголосила, що першим місцем, куди відправиться наступної весни мобільний завод, стане національний китайський парк NianBao Yuze, розташований на Тибетському плато. Природна краса цієї області щорічно приваблює сюди безліч туристів, які залишають після себе купи сміття. В такому місці стаціонарний сміттєпереробний завод не побудувати, а тому TRASHPRESSO, який зможе періодично в нього навідуватися, буде вирішувати цю проблему. Зараз рекламну компанію цього чудо-заводу просуває відомий журнал National Geographic, а також актор, режисер, меценат і екологічний активіст Джекі Чан.

Погодьтесь, в деяких містах України ця установка теж би дуже знадобилася!