Плавайте на здоров’я! 10 причин відвідувати басейн

Більшість лікарів абсолютно впевнені, що плавання - одне з найкорисніших фізичних навантажень для всіх систем нашого організму. Істотним плюсом таких тренувань є те, що навантаження у воді менш відчутні, а ефект від них в 2-4 рази вище в порівнянні з вправами, виконуваними в залі. При регулярних запливах в басейні зміцнюються судини, прискорюється метаболізм, нормалізується тиск.

https://5element.ua/service/bassejny/otkrytyj-bassejn/

1. Плавання дає силу м’язам по всьому тілу. Плавці здатні збільшити силу м’язів по всьому тілу. Там, де бігуни задіюють особливо активно м’язи ніг, плавці використовують більше груп м’язів для переміщення. Поки б’ють ноги, тягнуться руки, коли рухається спина, живіт втягується, щоб вирівняти ноги і стабілізувати грудний відділ. Все разом це робить плавання однією з кращих аеробних вправ, що дає навантаження на все тіло.

2. Плавання збільшує масу кісток. Довгі роки потрібні були дослідникам, щоб підтвердити думку, що плавання впливає на кісткову масу, збільшуючи її. Раніше вважалося, що тільки вправи з навантаженням і біг дають такий ефект.

3. Плавання зберігає гнучкість. Це заняття вимагає, щоб ви тяглися, крутилися і здійснювали інші рухи, щоб пробити свій шлях у воді. Це не означає, що про звичайну розтяжку можна буде забути, займаючись плаванням, але повторювані розтягнення в цьому процесі допомагає зберігати гнучкість.

4. Плавання зменшує запалення. Аеробні рухи, такі як плавання, зменшують запалення, які можуть призводити до атеросклерозу і серцевих захворювань. Зменшення загальносистемного запалення зменшує прогресування захворювання у багатьох системах організму.

5. Спалювання калорій. Плавання - відмінний спосіб спалити калорії на такому ж рівні, як і при бігу на біговій доріжці. За 10 хвилин плавання можна спалити 60 калорій рухами грудної клітини, 80 калорій - рухаючи спиною, 100 калорій під час фрістайлу і 150 калорій при батерфляєм. Для порівняння зазначимо, що якщо пробігти 16 кілометрів, можна спалити близько 100 калорій. Таким чином, активний 30-хвилинний заплив батерфляєм дозволяє спалити 150 калорій без поту, застилає очі.

6. Поліпшення дихання. При деяких вправах трапляється так, що неможливо перевести подих. На відміну від занять в спортзалі з сухим повітрям або на вулиці, плавання дозволяє дихати вологим повітрям, що полегшує симптоми астми і, в цілому, стан легенів.

7. Плавання знижує рівень стресу і позбавляє від депресії. Вам подобається природний сплеск ендорфіну? Тоді заняття спортом - явно ваш вибір! Плавання здатне викликати викид так званих «щасливих гормонів», як при бігу, а також розслабити організм точно, як при занятті йогою. Плавання заспокоює, надає медитативну дію, якщо слухати звук дихання і води, допомагає зосередитися на внутрішніх відчуттях і заглушити всі зовнішні. Воно природним чином знижує рівень стресу, позбавляє від депресії.

8. Плавання в солоній воді спричиняє позитивну косметичну дію. Якщо плавати в морі або океані, стан шкіри значно покращиться. Вона зможе краще утримувати вологу, позбавлятися від токсинів, вирощувати нові клітини.

9. Плавання робить розумнішим. Звичайно, всі вправи підходять для розвитку розуму. За результатами дослідження, проведеного в Австралії, в якому задіяли групу дітей-плавців і групу дітей, які не займалися плаванням, отримали дивовижні результати. Виявилося, що плавці показували кращий мовний розвиток, набуття впевненості в собі, кращий розвиток дрібних моторних навичок і фізичного розвитку.

10. Продовження життя. На думку дослідників з Університету Південної Кароліни, які спостерігали за 40 557 чоловіками у віці від 20 до 90 років більше 32 років, у плавців рівень смертності був на 50 відсотків нижчий в порівнянні з бігунами, тими, хто вибирав ходьбу як фізичну активність, або зовсім не тренувався.