Smart Dubai. Дубай до 2020 року переведе економіку на блокчейн-технології

Місто і емірат Дубай (ОАЕ), можливо, отримає перший у світі уряд, заснований на технології блокчейн. Озвучені раніше плани щодо переходу до нової моделі до 2020 року обростають додатковими подробицями. Про них повідомляє видання ZDNet.

Ринок блокчейна зростає рекордними темпами. Основна причина його поширення - швидкість і безпека даних, а також здатність оптимізувати бізнес-рішення.

Блокчейн скорочує витрати, пов’язані з фінансовою звітністю і боротьбою з шахрайством, а також додає додатковий рівень безпеки банківських операцій, медичних записів, рахунків і іншим джерелам конфіденційної інформації. Заснований на технології розподілених регістрів, блокчейн є основою для обміну, поширення та поновлення даних в мережі, яка включає в себе тисячі пристроїв. Звичайно, щоб  працювати з цією технологією потрібно, насамперед, знати основи програмування, а освоїти їх можна на курсах Main Academy.

Технологія наступного покоління грає ключову роль в амбіціях Дубая стати глобальним бізнес-центром і лідером розумної економіки. Незважаючи на те, що більшість ініціатив, пов’язаних з блокчейном, все ще знаходяться на ранніх етапах, прогнозується, що в довгостроковій перспективі технологія призведе до реформування цілих галузей. Цей оптимізм широко поширився серед чиновників і підприємців в Дубаї. Згідно з урядовим підрозділу Smart Dubai, якому доручено впроваджувати інтелектуальні технології, використання блокчейна дозволить емірату економити 25,1 млн людино-годин або 1,5 млрд доларів на рік. Перехід до електронної обробки документів дозволить відмовитися від близько 100 мільйонів паперових транзакцій в рік.

Департамент Економічного Розвитку Дубая повністю переведе на блокчейн реєстрацію та ліцензування підприємств. Інтерес до технології також проявляє найбільший банк Дубая Emirates NBD. Спільно з IBM він планує перевести на блокчейн торгові операції і логістику, а також замінити паперові договори смарт-контрактами. IBM вже співпрацює з митною службою Дубая і департаментом міжнародної торгівлі Dubai Trade. Компанія створює блокчейн-платформу для відстеження імпорту та експорту товарів в еміраті.

Впровадження інноваційних технологій в роботу держструктур стало нормою в Дубаї. У березні відомство Smart Dubai відкрило лабораторію для підготовки чиновників до роботи з іноземними інвестиціями. У квітні Дубай обзавівся віртуальним помічником Раммасом, який цілодобово і без вихідних відповідає на запити клієнтів держустанов англійською та арабською мовами.

Взагалі, блокчейн-технології можуть скоротити витрати глобальної фінансової і страхової індустрії на $ 110 млрд. Технологія блокчейн почне робити істотний вплив на ринок фінансових послуг протягом наступних трьох років. А вже через 5 років експерти очікують її масштабне впровадження.

Очікується, що технологія найбільше вплине на сектор транскордонних B2B-платежів, і дозволить заощадити до $ 60 млрд. Сфера торгового фінансування також зможе скоротити свої витрати до $ 14 млрд від відходу від застарілих паперових процесів.