Кредит під заставу майна: умови і підводні камені

Кредит під заставу майна - досить специфічний банківський продукт. Як правило, до нього вдаються в тому випадку, якщо позичальникові потрібна досить велика сума. Майно в заставі дозволяє банку бути впевненим, що він не втратить гроші в будь-якому випадку. Це дозволяє не тільки схвалити більшу суму, але і запропонувати позичальникові більш вигідні умови. Але як завжди без нюансів тут не обійтися.

Вимоги до об’єкта застави

Зазвичай в якості заставного майна виступає нерухомість (котедж, квартира, гараж, дача). Але іноді розглядаються і транспортні засоби, а також ліквідні цінні папери, але ці випадки в практиці зустрічаються досить рідко. Взагалі, ось тут можна дізнатися все про кредити під заставу різного майна, а ми  у цій статті зупинимося на нерухомості.

Представники будь-якої кредитної організації в першу чергу дивляться на стан майна, яке пропонується в якості застави. Жоден банк не буде навіть розглядати нерухомість, що знаходиться в аварійному стані або очікує планового капітального ремонту.

Також важливою умовою прийняття нерухомого майна у вигляді застави є матеріал, з якого він побудований. Такими є камінь, залізобетон і цегла.

Важливим у цьому контексті є наявність всіх необхідних документіва. Це природно, якщо позичальник не зможе довести, що він є повноцінним власником майна, то і пропонувати його в якості застави він не має права.

Документи на руках у позичальника повинні підтверджувати не тільки право власності на об’єкт, а й його будь-які зміни. Наприклад, належним чином документально не оформлене перепланування може служити причиною відмови надання кредиту.

Варто відзначити, що архітектурні пам’ятники і незавершені об’єкти будівництва не можуть виступати в якості застави. Також житлові приміщення не будуть розглядатися в цій якості, якщо там прописані неповнолітні діти.

Особливості кредитування

Для початку потрібно усвідомити, що після того, як майно стало заставою по кредиту, воно умовно належить банку. Першою характерною рисою цього виду кредитування є необхідність оцінки об’єкта нерухомості. Оцінка здійснюється незалежними експертами, а витрати, пов’язані з нею, відшкодовуються позичальником. Відшкодовуються позичальником і витрати, пов’язані із здійсненням страхування нерухомого майна, що також є необхідною умовою здійснення кредитування під заставу нерухомості.

Як правило, банки вимагають укладення договору комплексного страхування: втрати життя і втрати працездатності позичальника, пошкодження об’єкта нерухомості і припинення права власності на нього.

Не сподівайтеся на те, що банк дійсно гідно оцінить ваше майно. Банки, здійснюючи кредитування під заставу нерухомості, завжди зменшують її реальну вартість. В першу чергу це пов’язано з ризиком неповернення позичальником фінансових коштів. В такому випадку банк реалізує об’єкт нерухомості за ринковою ціною, частина виручених коштів спрямує на погашення боргу, а частина - на відшкодування штрафів і відсотків.

Ще однією важливою особливістю є те, що багато маніпуляцій з нерухомістю повинні проводиться з дозволу банку. Зокрема здати квартиру, яка виступає в якості застави, в оренду вийде тільки після згоди представника кредитної організації. Конкретніше всі ці нюанси прописуються в договорі.

Що буде якщо не заплатити банку?

Якщо кредит береться з метою зробити вкладення, то варто бути готовим до того, що якщо ви будете не в силах обслуговувати борг, то втратите своє майно. У разі невиконання зобов’язань заставодавцем зазначених в договорі, Банк вручає боржнику зареєстроване у відповідному органі повідомлення про початок процедури примусового стягнення на заставу в рахунок погашення заборгованості. Якщо боржник не реагує належним чином на дії банку по досудовим розглядам, банк має право задовольнити зобов’язання шляхом реалізації заставного майна. Юристом готується пакет документів, розраховується повна сума заборгованості і справа передається до суду.

При прийнятті судом рішення на користь кредитора, майно боржника переходить у володіння Банку і продається з відкритого аукціону з молотка. Якщо ж суд прийме рішення на користь боржника, то цього боржнику можна тільки позаздрити, адже це дуже маленький відсоток з усіх судових справ.