Робопес Sony Aibo: повернення інноваційної японської іграшки

У далекому 1999 році компанія Sony випустила першу модель унікального робота-собаки AIBO (Artificial Intelligence Robot) - автономного робота, який «відчуває» емоції в залежності від обстановки і навчається протягом «життя». З тих пір нові моделі виходили щороку до 2005-го, після чого їх виробництво припинили через нерентабельність.

Хоча AIBO позиціонувався як домашній «розважальний робот», його стали широко використовувати в університетському середовищі для навчальних цілей, а також в робототехніці. Роботи AIBO потрапили до безлічі фільмів, музичних і рекламних кліпів - і увійшли в поп-культуру як символ футуристичної технології. У 2006 році AIBO помістили в Зал слави роботів Університету Карнегі - Меллон як «найскладніший продукт, що коли-небудь пропонувався на споживчому ринку роботів».

І ось легенда повертається! Sony оголосила про початок продажів нової моделі AIBO (номер моделі ERS-1000).

Розробники AIBO звертають увагу, в першу чергу, на дизайн і емоції, які буде викликати робот у свого господаря (або господині). Він вміє з любов’ю дивитися в очі, реагує на погладжування і почухування мордочки, а очі по-різному моргають, прикриваються «віками», в залежності від тих почуттів, які він відчуває в даний момент. Самі очі виготовлені з OLED-дисплеїв, а зображення просто малюється на екрані.

Відповідно до опису на офіційному сайті, AIBO «може формувати емоційний зв’язок з членами сім’ї, забезпечуючи їх любов’ю, прихильністю і радістю від виховання і вирощування компаньйона». Компактні силові приводи дозволяють роботові рухатися 22-ма ступенями свободи. Правда, занадто довго грати з ним не вийде: час роботи від акумулятора заявлено на дві години, а час зарядки - три години.

Як і раніше, поведінка AIBO змінюється з часом. Поступово він все краще пізнає свого господаря - розуміє, як його порадувати, і адаптує свої дії. Тобто собака як би зростає: щеня поступово дорослішає.

Офіційний сайт пише, що з часом темперамент робота зміниться, відповідно до звичок і темпераменту господаря. Він «може стати або сліпо відданим партнером, або диким, бешкетним компаньйоном, або чим завгодно між цими крайнощами». До того ж, він здатний освоїти нові трюки, контактуючи з родичами через хмарний сервіс і навчаючись самостійно.

Як і раніше, у AIBO є набір датчиків, в тому числі датчики температури, відстані, прискорення, датчик вібрації, відеокамера, мікрофони і динамік. Але зараз інформація з цих сенсорів використовується як вхідні дані для вбудованої нейронної мережі. Ця нейромережа обробляє зображення і звуки. Не зовсім зрозуміло, здійснюється обробка локально чи віддалено. Справа в тому, що AIBO зв’язується з хмарним хостингом, через який обмінюється даними і досвідом з іншими собаками. Можливо, нейромережа в реальності знаходиться саме там.

Разом з навчанням новим трюкам AIBO вивчає навколишній світ. Він дізнається характеристики різних об’єктів в будинку, чого варто уникати і навіть вчить найкоротші маршрути між різними місцями. Природно, з часом він пізнає різних людей і характери - і відповідним чином змінює свою поведінку. Як повідомляється, робот володіє цікавістю і любить фізичний контакт.

Доступ до налаштувань собаки здійснюється через додаток My Aibo. Звідси ж господар може переглядати фотографії, зроблені псом, і завантажувати для нього додаткові «трюки» з каталогу. Можливо, що в майбутньому каталог трюків стануть навіть поповнювати самі користувачі, якщо вони зуміють навчити собаку чогось незвичайного - і захочуть поділитися цими трюками з іншими. Наприклад, приносити пиво з холодильника або гавкати на кішок.

На жаль, AIBO тепер продається з обов’язковою підпискою мінімум на три роки за 2980 ієн на місяць (близько $ 26). За ці гроші собака отримує Wi-Fi і LTE і хмарний бекап. Може бути, в цей раз спроба Sony монетизувати робота виявиться більш вдалою.

Прийом попередніх замовлень на робота в Японії вже почався, а поставки обіцяють з 11 січня 2018 року. Вартість домашнього компаньйона - 198 000 ієн, тобто близько $ 1700., не рахуючи підписки. Ціна здається високою, але скільки ви готові заплатити за справжнього друга?

Якісні дитячі товари відомих японських виробників пропонує інтернет-магазин kurumi.com.ua. Саме тут ви знайдете широкий асортимент захоплюючих, розвиваючих іграшок, поживного смачного дитячого харчування, натуральних засобів гігієни, дитячого одягу, і різноманітних аксесуарів.