Для чого потрібна оптимізація сайту під пошукові системи?

Отже, це сталося! Ви створили власний сайт, наповнили його потрібним і цікавим контентом, розмістили в інтернеті. Знайомі і друзі, з якими Ви поспішили поділитися радістю, звичайно ж, відвідають Ваш новонароджений сайт. А що ж далі?

А далі, швидше за все, невблаганна статистика покаже зовсім невтішні дані відвідуваності. І в цьому немає нічого дивного: висока конкуренція в сучасному інтернет-просторі вимагає спеціальних дій, спрямованих на те, щоб вивести ресурс на перші позиції провідних пошукових систем. Комплекси заходів, що забезпечують рішення цієї задачі називаються оптимізацією сайту під пошукові системи або SEO-оптимізацією.

Принципи роботи пошукових систем

Принцип роботи пошукової системи зводиться до того, що її робот (спеціально навчена програма) щодня досліджує сайти, що знаходяться на просторах інтернету. Переходячи від посилання до посилання ця програма створює певну базу сторінок. Коли користувач вводить свій запит в пошукову систему, вона знаходить в цій базі всі сторінки, які містять слова даного запиту і сортує їх за принципом релевантності.

Кожна з пошукових систем має свої алгоритми, за допомогою яких визначає місце сайту в пошуковій видачі. У різних пошукових систем критерії можуть відрізнятися, крім того вони постійно змінюються. Тому оптимізувати сайт відразу під всі пошукові системи просто неможливо. Як правило, вибирають найпопулярніші, серед користувачів, зокрема Google.

Частина критеріїв пошукових систем, таких, як релевантність (відповідність запиту), унікальність контенту, вік доменного імені, вебмастерам достовірно відома. Про інші умови іноді можна лише здогадуватися. Крім того, пошукові системи постійно змінюють свої алгоритми.

Що має на увазі пошукова оптимізація?

Оптимізація сайту під пошукові системи спрямована на досягнення сайтом максимальної відповідності критеріям пошукових систем. Оптимізація включає в себе ряд операцій. Ось тут детально описані всі тонкощі SEO, а ми зупинимося лише на основних моментах:

- Складання семантичного ядра сайту. Семантичне ядро ​​- це список тих запитів, які користувач вводить в пошуковик, щоб знайти товар, послугу або щось ще. Ті запити, які опинилися в ядрі, повинні відображати тематику ресурсу.

- Наповнення унікальним контентом з урахуванням ключових слів (SEO-тексти). Фахівці стверджуют, що в середньому обсяг ключових слів повинен становити 5-8% від загального обсягу. Треба відзначити, що для різних текстів ці цифри можуть варіюватися. Але Ви завжди повинні пам’ятати про те, що текст на сайті насамперед для відвідувачів, а не для пошукових роботів, текст повинен являти собою те, що називається позитивний контент, і не варто зловживати ключовими словами. Під більш загальні ключові запити краще оптимізувати головну сторінку сайту.

- Введення ключових слів в заголовки і мета-теги. Ключові слова, за якими просувається сторінка, обов’язково повинні бути присутніми в тезі title. Бажано також додати ключове слово і в мета теги. Фахівці радять просувати кожну сторінку сайту по одному ключовому слову або фразі.

- Приведення у відповідність до вимог пошукових систем вихідного коду. Якщо Ви просто зробите сайт зручним та цікавим для користувача, топові позиції Вам не забезпечені. Необхідно зробити так, щоб пошукові системи порахували Ваш сайт релевантним запитом. А їх критерії релевантності відрізняються від людських. Саме тому так необхідна оптимізація сайту.

Чому так важлива позиція сайту в пошуковій видачі?

Відомо, що переважна більшість інтернет-користувачів під час пошуку інформації обмежуються лише першою-другою сторінкою видачі. При цьому, статистика свідчить: 85% усіх відвідувачів приходять на сайт саме з пошукових систем. Більш того, 60% зроблених в інтернеті покупок теж робляться на ресурсах, знайдених за допомогою пошукової системи.

Так що, якщо в Ваших планах зробити ресурс відвідуваним і прибутковим, потрібно докласти всіх зусиль для висунення сайту в топову десятку і головний крок в цьому напрямку - оптимізація сайту під пошукові запити, адже чим вище сайт виявиться у видачі, тим більше число користувачів його відвідає.