Блокчейн позбавить світ від посередників

Технологія блокчейн принесла справжню революцію в область баз даних. Цей, здавалося б, незначний прорив обіцяє змінити всю економіку і позбавити людей від посередництва великих корпорацій. Як результат - економія, розквіт малого бізнесу і більш доступні товари і послуги.

Перші реляційні бази даних були створені IBM в 1970 році, і ця подія справила великий вплив на наше життя. Блокчейн, або розподілений реєстр - це новий виток революції в області зберігання і систематизації даних, який здатний вплинути буквально на кожен аспект цивілізації.

База даних на основі блокчейна працює як мережа, до якої мають доступ усі користувачі. Експерти в області розподілених реєстрів називають це явище децентралізацією. Вона дає можливість вибудовувати взаємодію між користувачами комплексної мережі без затримок і перешкод, а головне, без участі центральних органів і посередників.

Творець стратегії блокчейна в Дубаї Віней Гупта в своїй колонці на Harvard Business Review пропонує оцінити вплив блокчейна на прикладі банкоматів. Банківська сфера покладається на колективно використовувані ресурси, до яких відносяться і банкомати. Кожен апарат належить окремій організації, але приймає карти будь-яких інших компаній. Універсальність забезпечує єдиний регулятор - найчастіше це компанія VISA. Саме їй належить база даних і система обробки транзакцій.

Якби банкомат винаходили сьогодні, то він би спочатку базувався на технології блокчейна і не підкорявся б ніяким відомствам. До речі на сайті cvv shop ви можете вигідно придбати, в тому числі за біткоїни cvv.

У світі без посередників ефективність підвищується, а витрати знижуються. Сьогодні нам доводиться платити близько 1% з кожної транзакції - здавалося б, дрібниця. Але коли мова йде про потужну ієрархії і ланцюжок процесів з 15 ланок, то сума набирається пристойна. Подібні системи обмежують доступ дрібним компаніям - їм складно вклинитися в налагоджену роками і корпораціями систему.

Подібне явище можна спостерігати в сфері рітейлу. Мережа супермаркетів Wal-Mart не співпрацює з дрібними компаніями. Компанії потрібні великі гравці, які зможуть забезпечити потреби великого числа клієнтів. Онлайн-рітейлер Amazon дозволяє собі співпрацювати з дрібними виробниками. Ще більший доступ дрібним компаніями дають eBay і Craigslist - і саме таким буде майбутнє.

Невеликі підприємства отримають доступ до корпорацій і зможуть стати повноцінними учасниками ринку. Новий підхід відкриє можливості для оренди. Люди зможуть орендувати навіть меблі і аксесуари для будинку, хоча раніше це було неможливо через надмірних витрат на страховку і логістику. Блокчейн дозволить знизити витрати на 90%, і тоді ринок оренди розшириться, а поріг вступу в цю галузь знизиться.