Перша вакцина проти героїну пройшла доклінічні випробування

Нещодавно вчені дослідницького інституту Скріппса (США) розробили вакцину, яка блокує дію героїну, і успішно випробували її на приматах.

Якщо близька вам людина вживає наркотики, потрібно терміново допомогти їй позбавитись цієї згубної залежності. На сайті xczm.org ви дізнаєтесь про центр Crystal, саме тут завдяки найновішим ефективним методикам, обладнанню і досвідченому персоналу наркозалежні зможуть в найкоротші терміни повернутись до нормального здорового життя.

Вакцина допомагає імунній системі виробити антитіла проти героїну і його психотропних продуктів. Антитіла нейтралізують молекули героїну, перешкоджаючи їх просуванню до мозку, де вони викликають стан ейфорії. Вчені переконані, що це позбавить наркозалежних мотивації приймати наркотик знову і знову.

Робота над вакциною тривала понад 8 років. Спочатку вона проходила випробування в лабораторних умовах і на гризунах, а потім - на макаках. У чотирьох приматів, яким дали по три дози вакцини, був виявлений позитивний відгук імунної системи, яка змогла нейтралізувати дози героїну різного об’єму. Цей ефект найсильніше діяв в перший місяць після вакцинації, але тривав загалом понад 8 місяців. Негативних побічних ефектів виявлено не було.

«Ми вважаємо, що ця експериментальна вакцина безпечна для випробувань на людині», - говорить Кім Джанда, керівник дослідження, підкресливши, що її компоненти вже були схвалені Управлінням з санітарного нагляду (FDA) США, і пройшли клінічні випробування на безпеку в минулому.

Цікаво, що дві макаки з чотирьох вже отримували цю вакцину раніше, в ході попередніх випробувань, за 7 місяців до початку цих. Вони показали набагато вищий відгук на препарат. Це свідчить про те, що клітини, що виробляють антитіла, мають імунологічну «пам’ять». Якщо такий ефект проявиться і у людей, які одужують, наркозалежні отримають довгостроковий імунітет до героїну.

А дещо раніше вчені з Університету Британської Колумбії в Канаді змогли виробити у мишей імунітет до наркотиків, використовуючи методи генної інженерії. Це дослідження може стати в нагоді для розробки нових методів лікування наркотичної залежності у людей.

Метою дослідників було розуміння механізмів роботи мозку на молекулярному і клітинному рівні при впливі наркотиків. Під їх впливом в мозку зміцнюються синаптичні зв’язки, стає більше «клею» - білка кадгеріну, що викликає звикання.

Вчені припускали, що, якщо збільшити рівень кадгеріну, це буде стимулювати посилення залежності. Але потім прийшли до прямо протилежних висновків. Вони дали мишам кокаїн, а потім зробили так, щоб миші асоціювали отримання наркотику з певною кліткою, де могли жити гризуни. Через кілька днів вони відпустили мишей вільно переміщатися по різних клітках - і виявилося, що ті тварини, які отримали найбільше кокаїну, не хочуть йти в ту клітку, яка асоціюється з ним. Тоді як інші миші йшли саме в ту клітку, щоб отримати наркотик знову. Це спостереження може бути корисним для розробки нових методів лікування наркотичної залежності.