Пілатес: справжня гармонія тіла і думки

Пілатес сьогодні - шалено популярний вид спорту, але потрібно розуміти, що це не звичайне тренування в груповому залі фітнес-клубу, де, лежачи на килимках, вправляються жінки з фітболом. Які ж відмінні риси справжнього пілатесу в його первозданному вигляді?

Засновник напрямку - Йозеф Пілатес, спортивний лікар. Під час медичної практики він навчився максимально швидко і ефективно ставити на ноги травмованих солдатів. Згодом артисти цирку і балету стали звертатися до нього за відновленням після виснажливих тренувань і травм. Досконально вивчивши особливості людського тіла, його можливості, Йозеф розробив спеціальне обладнання, вправи і методики дихання.

Сьогодні пілатес радять все більше лікарів по всьому світу. Він, на відміну від загальноприйнятих методик відновлення і оздоровлення, працює не тільки з тілом, але також з увагою і диханням. Це колосально підвищує результативність, через прямий зв’язок концентрації з диханням і мозком, а мозку з тілом. Проблеми з суглобами, кровообігом, болі в тілі, безсоння, стрес - далеко не весь перелік завдань, з якими справляється ця красива і функціональна дисципліна.

Пілатес вирішує три найважливіші завдання одночасно: терапевтичне, естетичне, спортивне. Незважаючи на те, що кількість м’язів, кісток і зв’язок у всіх однакова, особливості фігури і загального стану організму - абсолютно різні. Викладач пілатесу бачить особливості і враховує їх, підбираючи програму вправ для кожної конкретної людини. А якщо вас зацікавила ця методика, завітайте у фітнес клуб в Дніпрі Драйзер, очікуваний позитивний результат гарантовано!

Оздоровлення постави, зміцнення м’язів, балансування загального самопочуття, впевненість у власному тілі, почуття опори, поліпшення якості сну - далеко не все, що дарує регулярна практика пілатесу. Приплив енергії, підтягнутий силует, гарна розтяжка, витривалість, координація, корекція талії, литок, стегон - приємні побічні ефекти від занять.

Повна концентрація

Пілатес підходить для людей будь-якої статі, віку, фізичної підготовки. Існує три рівні вправ: від загальнодоступного до складнішого, базовий, середній і просунутий. Класичний пілатес передбачає повільні рухи без перевантажень, які виконуються так чітко і старанно, що через годину розміреного заняття відчуваєш себе як після інтенсивного тренування. На заняттях не використовується музичний супровід, так як важлива концентрація, вміння «слухати» своє тіло, щоб нічого не відволікало від процесу.

Не так просто, як здається

Пілатес неможливо практикувати вдома або у великій групі, де вам не приділяють часу. Вправи, які виконуються лежачи на матах, всупереч поширеній думці, не підходять новачкові для домашньої практики - насправді це третій рівень складності, до нього переходять тільки тоді, коли тіло підготовлене, а основи техніки виконання базових форм стали звичкою. Початковий рівень пілатесу - це робота на спеціальному обладнанні, під наглядом тренера.

Вагітність і післяпологовий період

Пілатес - найкраща післяродова практика. Ядро занять пілатесом - робота з тими ділянками тіла, які зазнали найбільшого впливу або навіть деформації під час вагітності та пологів: поперек, область крижів, куприка, живіт, м’язи тазового дна. При регулярних заняттях спина відновлюється, а живіт підтягується в рекордні терміни.

А ось вагітним пілатес протипоказаний. Так як головна його задача - приведення хребта до здорового стану цілеспрямованою роботою над м’язами живота. Майже у всіх базових формах пілатесу живіт необхідно втягувати, що неприпустимо під час вагітності. Цей етап практики не можна виключити, адже саме він є основою для подальших тренувань.