Акасі-Кайку - найдовший у світі підвісний міст

В Японії є унікальний міст, що носить назву Акасі-Кайку, оскільки перетинає він якраз протоку Акасі. Однак він відомий під іншою назвою, дуже органічною і влучною - Перлинний міст або Pearl Bridge. Це найдовший підвісний міст у світі, завдяки чому свого часу і потрапив до Книги рекордів Гінеса.

Для троса - основного елементу подібних мостів, японці створили дуже міцний сталевий дріт. Щоб отримати такий посилений трос, спочатку збирали в одне «пасмо» 127 п’ятиміліметровий дротів, потім 290 таких «пасм» збирали в трос. В результаті трос складається з 36 830 дротів, а загальна довжина дроту в ньому склала 300 000 км! Якщо витягнути в довжину всі сталеві нитки несучих тросів мосту Акасі-Кайку, то ними можна оперезати земну кулю більше семи разів.

Перловий міст будувався з 1988 року, причому умови будівництва були неймовірно складними - в протоці часто траплялися сильні шторми, а судноплавство по ньому більш ніж активне - щодня пропливає майже півтори тисячі суден.

Початковий проект передбачав будівництво центральної секції моста довжиною 1990 метрів. Однак в 1995 році в Кобе стався сильний землетрус, і один з пілонів моста зрушився на метр. У зв’язку з капризом природи в конструкцію мосту довелося вносити зміни - центральний проліт став довшим на метр. Різні технологічні проблеми при будівництві вирішувалися прямо на ходу, причому дуже оригінально і в підсумку успішно. Так, оскільки заливка бетону йшла прямо під водою, треба було створення нового виду бетону, що застигає практично в будь-яких умовах.

Перловий міст будувався десять років і відкрився 5 квітня 1998 року. Його загальна довжина становить 3911 метрів, центральний проліт - тисяча дев’ятсот дев’яносто-один метр, два бічних прольоти - по 960 метрів.

Він був і залишається найдовшим підвісним мостом у світі, а ось найвищим після введення віадука Міло (Франція) бути перестав.

Міст Акасі-Кайку стійкий до сильних підводних течій і вітрів швидкістю до 80 метрів в секунду, йому не страшні і землетруси до 8,5 балів. Багато в чому це завдяки особливо міцному, посиленому тросу, зібраному за спеціальною системою, згадуваною вище.

В загальному на будівництво моста було задіяно майже два мільйони робочих, інженерно-технічних працівників, іншого персоналу, а сумарні витрати склали 5 мільярдів доларів. Тому вартість проїзду по мосту досить велика - 20 доларів. В результаті дозволити собі проїхати по мосту можуть лише одиниці, всі інші користуються поромами.

Найширший асортимент стальних канатів для вантажопідйомних механізмів, кріплення і підвісу різноманітних конструкцій пропонує компанія “КАРГОСЕТ”. Актуальні ціни на всю продукцію ви знайдете на сайті cargoset.com.ua.