Як обирати нешкідливу побутову хімію?

Побутова хімія в сучасному світі стала звичним засобом для підтримки чистоти в будинку. У кожної господині знайдеться великий асортимент: пральні порошки, засоби для миття посуду, освіжувачі повітря, рідини для миття вікон. Цей список можна продовжувати нескінченно. Безсумнівно, всі ці миючі засоби полегшують процес прибирання, та роблять його більш швидким. Але панацеї не буває. Потрібно знати, що в будь-якому досягненні цивілізації є негативні сторони.

Сучасна побутова хімія для дому, на жаль, не така безпечна, як здавалось би, а чистота будинку може коштуваті нам здоров’я і навіть життя. Як вибрати, щоб не ризикувати? Розглянемо найпопулярніші засоби, і на що потрібно звертати увагу, обираючи ту, чи іншу марку.


Відбілювач

Найбільш шкідливі компоненти: хлор і хлоровмісні компоненти (найбільш поширений - гіпохлоріт натрію). У країнах ЄС більшість хлорвмісніх сполук заборонені до використання з 1987 р. Встановлено, що вони можуть негативно впливати на серцево-судинну и імунну системи, і навіть провокуваті розвиток раку.

Альтернатива: кисневі або оптичні відбілювачі. Під впливом світла в місцях забруднення починається реакція, что розщеплює молекули бруду.

Без хімії: в воду при пранні можна додати 2-3 столові ложки перекису водно і стільки ж нашатирного спирту.


Освіжувач повітря

Найбільш шкідливі компоненти: бутан, ізобутан, формальдегід, нафтові дистиляти. У США встановили, що систематичне використання їх може призвести до алергій і астми.

Альтернатива: використовувати освіжувачі в пульверизаторі, а не аерозолі. У них не міститься шкідливі гази, а тільки рідина з штучними ароматизаторами.

Без хімії: ватні кульки або тирса, просочені 3-4 краплями ефірної олії (лимон і ін.), а також поглиначі запахів на основі мінералу цеоліту.


Засіб для миття посуду

Найбільш шкідливі компоненти: аніонні ПАР (поверхнево-активні речовини) у великих концентраціях. Вони погано змиваються і викликають алергію, впливають на нирки, печінку, легені.

Альтернатива: катіонні і неіногенні ПАР в концентрації не більше 5%.

Без хімії: із забрудненим посудом навіть в холодній воді добре впорається харчова сода.


Пральний порошок

Найбільш шкідливі компоненти: фосфати, фосфонати. Ці пом’якшувачі води можуть дратувати дихальні шляхи і провокувати алергічні реакції.

Альтернатива: безфосфатні порошки, що містять цеоліти і полікарбоксилати, природні пом’якшувачі води, які легше вимиваються при полосканні і не викликають алергічних реакцій.

Без хімії: господарське мило (не можна використовувати в пральних машинах), «мильні горіхи» (підходять для машин).