Facebook і Airbus разом створять безпілотники для роздачі інтернету

Facebook і Airbus об'єдналися, щоб спільно пролобіювати в Міжнародному союзі електрозв'язку можливість збільшення спектру частот, які можна буде використовувати для висотних псевдосупутників (HAPS), і разом розробити поправки до міжнародних авіаційних правил для їх використання, пише видання Flight Global.

Здавалося б, у платформи для соцмереж і виробника аерокосмічної техніки не може бути нічого спільного, але вони обидва створюють автономні повітряні системи, що працюють на сонячних батареях. Простіше кажучи, безпілотники, які літають на висоті 21,3 км і роздають широкосмуговий інтернет в віддалених районах, повідомляє видання http://lifecity.com.ua.

Airbus проводить випробування безпілотників з Т-подібним хвостом Zephyr UAV, які поставили рекорд безперервного польоту - 14 днів.

Тим часом, Facebook офіційно оголосив про два успішно проведених польоти безпілотника Aquila UAV, який представляє з себе два крила (ширше, ніж у Boeing 737), які важать, як рояль і працюють на сонячній енергії потужністю 5000 Вт - приблизно, як три фена. З землі польотами управляє дюжина диспетчерів, пілотів і інженерів. Літає він зі швидкістю всього лише 130 км / год - спеціально, щоб економити енергію. Передбачається, що Aquila зможе перебувати в польоті до 90 днів без підзарядки і надавати широкосмуговий інтернет зі швидкістю понад 30 Гбіт / с в радіусі від 40 до 80 км. кв.

«Ми об’єдналися з Airbus, щоб збільшити спектр частот для висотних псевдосупутників, запропонувати поправки до міжнародних авіаційних правил для їх використання і довести, що HAPS прекрасно підходить для роздачі інтернету в важкодоступних районах», - заявили представники Facebook в своєму блозі.

Планується, що свої ідеї вони представлять на Всесвітній Радіокомунікаційні конференції, яка призначена на жовтень 2019 року. Нагадаємо, на конференції в 2015 році була прийнята «Резолюція 160», яка закликала Міжнародний союз електрозв’язку розглянути можливість надання додаткових частот для роботи псевдосупутників і стаціонарних станцій зв’язку.

До речі, інноваційний центр по розробці безпілотних технологій для літаків майбутнього Airbus планують відкрити в Шеньчжені (Китай). Ідеологом створення центру є головний технічний директор компанії Пол Єременко, 38-річний інженер і випускник МТІ і Калтеха, відомий своїм просуванням автономних технологій в Motorola, Google і DARPA. За словами Єременко, Шеньчжень - це «нова Кремнієва долина», а безпілотні технології допоможуть в доступному для огляду майбутньому перейти на управління цивільними літаками одним пілотом.