Як взяти участь в тендері: вимоги до учасників і необхідні документи

Участь в торгах на отримання держконтракту - престижний і вигідний захід для будь-якої фірми. Однак більшість компаній не вирішуються на це. Причин багато, і найпоширеніша з них - недостатнє розуміння процедури проведення держзакупівель. Як же взяти участь у тендері і що для цього потрібно?

Що потрібно для участі в тендерах?

Всупереч поширеній думці, не всі тендери є «замовними», і перемогти в них можуть не тільки великі компанії: сфера держзакупівель строго регулюється законодавством. Виграти в конкурсі або аукціоні без попередніх контактів з замовником може будь-яка компанія, яка відповідає певним критеріям. Отже, для того щоб взяти участь в торгах, потрібно звернути увагу на наступні моменти: знання законодавства і процесів у сфері закупівель; відповідність вимогам до заявників; відповідність продукту торгів вимогам організатора торгів; наявність всієї необхідної документації, оформленої за встановленою формою; фінансове забезпечення заявки.

Загалом, ось джерело, де ви можете більше дізнатися про тендери, зокрема про участь в них ТОВ «ТЕКСТИЛЬ-КОНТАКТ».

Законодавство регламентує всі етапи проведення тендера:

- Оголошення торгів.

- Терміни і процес подачі заявок.

- Розмір забезпечення заявок і контрактів.

- Умови зміни або відкликання заявки на участь.

- Умови надання роз’яснень замовником по конкурсній документації.

- Загальні принципи визначення переможця.

- Порядок оскарження дій замовника.

- Порядок укладення контрактів.

Простіше кажучи, все, що необхідно знати для попереднього знайомства з процедурою організації і проведення держзакупівель, можна знайти в законах і підзаконних актах.

Відповідність вимогам до заявників.

В основному вимоги мають загальний характер, наприклад, відсутність заборгованості по податках. До додаткових вимог можна віднести певний досвід роботи і т.д. В цілому умови залежать від виду тендера. Наприклад, взяти участь у відкритому конкурсі або аукціоні може будь-яка юридична особа, яка відповідає загальним вимогам до учасників і надасть необхідний пакет документів. У закритих тендерах коло постачальників обмежений: як правило, виконавці запрошуються безпосередньо замовником, так як такі закупівлі часто пов’язані з державною таємницею.

Варто зазначити, що замовники комерційних тендерів не зобов’язані строго виконувати умови законодавства в сфері держзакупівель. Вони мають право встановлювати власні вимоги до учасників.

Відповідність продукту торгів вимогам організатора торгів.

Якісні та кількісні характеристики закуповуваних товарів або послуг державний замовник встановлює відповідно до законодавства. Зазвичай вимоги до продукту прописані в конкурсній документації. Якщо інформації недостатньо, то у замовника можна запросити роз’яснення, які він зобов’язаний надати. Виконавцю необхідно уважно вивчити документацію і прописані в ній умови, відповідно до вимог зробити свою пропозицію виконання контракту. Невідповідність товару умовам веде до відхилення заявки на участь.

Наявність всієї необхідної документації, оформленої за встановленою формою.

Стандартний пакет документів, який потрібно для участі в будь-якому державному тендері, прописаний в законодавстві. Однак замовник може запитувати додаткові документи, не порушуючи при цьому положення закону. У стандартний пакет, як правило, входить заявка, складена за зразком, наданим замовником, пропозиція по виконанню контракту і документи про компанії-учасниці. Всю документацію важливо оформити і надати правильно. На невеликі недоліки замовник, можливо, не зверне уваги, але більш серйозні помилки призведуть до відхилення заявки. Відзначимо, що організатори комерційних тендерів можуть запитувати документи на свій розсуд.

Які вимоги пред’являються до учасників тендерів?

Як вже зазначалося раніше, основні вимоги до учасників тендерів встановлені законодавством. До них відносяться:

- відсутність в учасника заборгованості або недоїмки по податках (в разі наявності - вагомі причини для їх обґрунтування);

- відсутність у керівника та інших посадових осіб компанії-учасника судимості в економічній сфері (виняток - погашена або знята судимість);

- в учасника повинні бути виключні права на результати інтелектуальної діяльності (виняток - контракти на створення творів літератури чи мистецтва, на фінансування прокату чи показу національного фільму);

- відсутність конфлікту інтересів між замовником і учасником (тобто перші особи компаній замовника і виконавця не можуть бути в родинних зв’язках, так як всім учасникам тендера повинні бути забезпечені рівні умови);

- учасник тендера не може бути офшорною компанією;

- інформація про учасника не повинно бути в реєстрі недобросовісних постачальників;

- діяльність компанії не повинна бути припинена, компанія не повинна бути банкрутом.