John Deere почне оснащувати сільгосптехніку штучним інтелектом

Найбільший виробник сільгосптехніки американська компанія John Deere оголосила про вкладення великої суми грошей в розробку програми штучного інтелекту, яким вона хоче оснастити свої трактори. Технологія, яка називається Blue River, вміє ідентифікувати бур'яни на полі і визначати стан вирощуваної сільськогосподарської культури, на підставі чого автоматично знищувати бур'ян, і дозувати і розбризкувати в потрібних місцях необхідну кількість добрив.

Для придбання даної технології, John Deere за $ 305 млн. купив компанію-розробника «Blue River Technology», каліфорнійський стартап, який створює інструменти машинного навчання для сільськогосподарської спецтехніки. Їх остання розробка штучного інтелекту Blue River - це новітня система, яка може значним чином модернізувати агропромислову галузь.

Працює це так. Встановлені на трактор відеокамери відіграють роль «очей» даної системи. За допомогою алгоритму розпізнавання зображень, система проводить аналіз рослин, а її штучний інтелект постійно навчається, щоб вміти систематизувати і ідентифікувати їх. Коли машина «бачить» бур’ян, вона знищує його спрямованим струменем хімічної речовини. А сільськогосподарські культури підживлює в необхідній кількості потрібними добривами.

Стверджується, що за допомогою Blue River можна заощадити до 90% обсягу розпилюваних хімікатів, а також знизити витрати на ручну працю.

Вже зараз можна сказати, що покупка «Blue River Technologies» є ознакою підвищеного інтересу компанії John Deere до автоматизації сільського господарства.

Варто зазначити, що John Deere не перший рік працює над створенням безпілотних тракторів. Але, на жаль, наразі навіть найсучасніші транспортні засоби потребують безлічі засобів навігації. І, природно, людської праці. Це пов’язано з тим, що фермерство (як і інші галузі, орієнтовані на автоматизацію) залежить від безлічі різних змінних. У цій діяльності постійно виникають нові ситуації і проблеми, з якими можуть впоратися тільки люди. Ви можете автоматизувати деякі аспекти цієї праці, але не можете просто побудувати фермера-робота, якого будете вранці відправляти в поле, чекаючи, що машина все зробить за вас. І, звичайно ж, дана сфера потребує постійного догляду за технікою, у зв’язку з чим хочеться порекомендувати інтернет магазин запчастин на сільгосптехніку АВАНТАЖ, де представлено широкий асортимент оригінальних комплектуючих і запасних частин до тракторів, комбайнів, і іншої спецтехніки. 

Розробники технології Blue River підкреслюють, що не намагаються своєю роботою залишити звичайних фермерів без шматка хліба. Їх завдання - це автоматизувати фермерську працю настільки, наскільки це можливо, щоб дозволити робити більше з меншими витратами.

Джон Мей, президент Deere Agricultural Solutions, сказав, що інвестиції в технологію Blue River - це вкладення, аналогічне придбання компанією Deere технології NavCom Technology в 1999 році, яке дозволило компанії стати лідером у використанні технології GPS в сільськогосподарських машинах.