Як не треба вибирати фільтр для води: 5 найчастіших помилок

Навіть якщо ви вже визначилися з видом фільтра для води, при виборі вас можуть підстерігати певні «підводні камені». Експерти розповідають, як не потрапити на вудку шахраїв, який підхід до вибору фільтрів правильний і на що треба орієнтуватися при покупці.

Помилка 1: Вірити, що «всі хвороби від води»

... і життя без фільтра найвірніший і найшвидший спосіб захворіти важкими недугами аж до онкологічних. Нещодавно країну захлеснула епідемія продажів «чудо-фільтрів» для води, які нав’язували наївним покупцям продавці, що ходили по домівках. «Чудо-фільтри» виявилися звичайними фільтрами зворотного осмосу, які замовлялися в китайських і європейських інтернет-магазинах за ціною близько 100 євро за штуку, а продавалися в за 20-30 тисяч грн.

Про це знято багато сюжетів, досліди з «перетвореннями» чистої води в брудну багаторазово викрито. Один стакан води пропускали через фільтр зворотного осмосу і отримували дистилят, а другий просто наливали з-під крана. Далі опускали в обидві склянки якийсь прилад, що є звичайним електролізером, і оп! - вода в склянці нефільтрованої води фарбувалася в бурий колір - це солі випадали в осад в результаті електролізу, досвід з курсу хімії середньої школи. У пропущеній через мембрану воді нічого подібного не відбувалося, там же нема чому випадати в осад - «ось бачите, що ви п’єте і який чистої може бути вода!»

Помилка 2: не давати воду на аналіз

Це просто: налити в пляшку і віднести в СЕС або незалежну лабораторію. Водопровідна вода (а також з свердловин і колодязів) може бути «збагачена» чимось не дуже приємним в залежності від регіону (десь надлишок заліза, десь вода занадто «жорстка» або «м’яка»), від пори року ( навесні з таненням снігу кількість домішок збільшується), від стану труб.

Треба розуміти, що для кожного типу «забруднень» потрібні відповідні фільтруючі елементи - картриджі, касети спрямованої дії. Важливо, наприклад, не купити для і без того занадто «м’якої» води змягчувальний картридж (ви просто не зможете змити мило з рук), а для води, якої потрібно доочищення саме від підвищеного вмісту заліза - універсальний картридж.

Помилка 3: купувати фільтр невідомого виробника

Фільтр для води - високотехнологічний пристрій, що вимагає від виробника наукових розробок наявності власних лабораторій і висококваліфікованого персоналу. Багато виробників фільтрів прагнуть пройти необов’язкову сертифікацію NSF - некомерційної організації, що розробляє міжнародні стандарти якості для харчових продуктів і систем очищення води, і WQA - Асоціації якості води, міжнародної торгівлі, яка об’єднує виробників фільтрів для води.

Помилка 4: фільтрувати тільки воду для пиття

Якщо аналіз води показав вміст солей, вапна або заліза на верхній межі норми або навіть понад неї, то найкраще встановити один центральний магістральний фільтр для води, який буде подавати очищену воду на всю квартиру або будинок. Це захистить сантехніку, а також пральну і посудомийну машину (так, у цих приладів є фільтри на вході води, але у випадку з жорсткою водою вони швидко «цементуються» вапняним нальотом). Проблема питної води теж вирішиться, крім того, і митися ви будете очищеною водою. Багато (особливо жінки) відзначають позитивний вплив на стан шкіри і волосся.

Помилка 5: не враховувати термін служби картриджів і витрати на них

Картриджі фільтрів-глечиків, насадок на кран, фільтрів під раковину, магістральних фільтрів, а також мембрани осмотичних систем очищення води потребують регулярної заміни. Термін служби картриджів - від одного до трьох місяців, мембран - близько 2 років. Якщо ви не готові міняти картридж так часто, як вимагає інструкція, краще взагалі не купувати фільтр, бо не замінений вчасно фільтруючий елемент може почати «заростати» і в результаті не чистити воду, а забруднювати.

На сайті rodnic.com.ua ви дізнаєтеся про конструктивні особливості, сфери застосування і переваги систем зворотного осмосу води, а також придбати їх по найкращій вартості.