Тонкощі вибору водостічної системи для будинку

В умовах нашого клімату зі значною кількістю опадів значення водостоку в архітектурі сучасного будинку важко переоцінити. По-перше, це захист будинку, точно такий же, як покрівля або, наприклад, снігозатримувач. Водостоки приймають на себе перший удар води, не дозволяючи їй зруйнувати фундамент будинку. По-друге, це естетика. Красивий водостік, в потрібному кольорі, підкреслить оригінальність і вишуканість будинку.

При виборі елементів водостоку не потрібно в першу чергу думати про те, як би заощадити. Бажання заплатити менше може привести до покупки неякісних і нетривких виробів, які незабаром доведеться міняти або ремонтувати. Якісні матеріали можуть прослужити до 50 років, так що краще заплатити раз на півстоліття трохи більше, ніж купувати дешеві матеріали кожні 2-3 роки.

Матеріал водостоку

Елементи водостічної системи можуть виготовлятися з різних матеріалів, від чого багато в чому залежить їх вартість. Найбільш доступними за ціною є вироби з оцинкованої сталі, жерсті або інших подібних металів. Ціна - це єдина їхня перевага, в іншому ж їх можна віднести до «кам’яного віку» будівництва, коли ще не було аналогів з інших матеріалів.

Металеві елементи при контакті з вологою починають іржавіти, і навіть захисний шар цинку не завжди допомагає цього уникнути, тому як під впливом кислотних дощів він окислюється. Бляшані елементи крім усього іншого ще й досить тендітні. Також метал має низький коефіцієнт лінійного розширення і при замерзанні води може лопнути. При попаданні води в металеві жолоби і труби вона досить голосно шумить, що теж не завжди зручно і не всім до душі. Навіть найбільш якісні металеві водостоки можуть прослужити максимум 7-10 років, що для житлового будинку зовсім не термін.

Більш вартісними, але і більш якісними є елементи водостоку, виконані з ПВХ. На відміну від металевих, такі водостоки мають ряд безсумнівних переваг: вони не іржавіють, стійко переносять погодні примхи, нечутливі до хімічних впливів, мають невелику вагу, легко монтуються, не вигоряють на сонці, стійкі до механічних пошкоджень.

Якісні ПВХ водостоки при правильному монтажі і регулярного догляду зможуть протриматися до 50 років. Серед недоліків можна відзначити значне розширення при високих температурах, так що їх небажано використовувати в регіонах, де протягом року температура коливається в значних межах. А ось тут https://alta-profil.ua/vs/vodostochnye-sistemy-standart/ можна зараз вигідно замовити якісну водостічну систему Альта-Профіль “Стандарт”.

Металопластикові водостоки поєднують в собі переваги металевих і ПВХ виробів. За своєю структурою це елементи з металу, покриті пластиком. В якості металу зазвичай використовується оцинкована сталь, а двостороннє захисне покриття - це пурал або пластизол. В результаті водостік виходить міцним, не деформується під впливом температур, не іржавіє, витримує значні навантаження і може прослужити до 50 років. Єдине, чого все-таки варто побоюватися - це механічні пошкодження.

Найбільш дорогі і якісні водостоки - мідні. Мідь досить гнучка, не іржавіє при контакті з водою, не вигоряє на сонці, не реагує на хімічні і кліматичні впливи, стійко переносить навантаження. Єдиний, але значний недолік - висока ціна. Крім того, мідні водостоки не завжди доречні - зазвичай вони використовуються разом з черепичним або мідним дахом.