Який вид каналізації кращий для дачі?

Міські жителі звикли до комфорту і хочуть створити собі на дачі такі ж умови. Однак у кожного свої вимоги до зручностей, а також різні фінансові можливості. Щоб вибрати найбільш оптимальний для себе варіант каналізації, треба дізнатися, які бувають види, в чому їх плюси і мінуси.

Накопичувальна ємність

Цей різновид каналізації схожий на вигрібну яму, тільки стоки збираються в спеціальну ємність із пластику або металу, бетонних кілець або ізольовані з двох сторін ями з цегли та бетонних блоків. Це більш дорогий спосіб облаштування каналізації, але і більш екологічний, так як накопичувальні ємності для стоків в цьому випадку герметичні. Але в міру заповнення також доведеться регулярно відкачувати стоки.

Септики

Це більш сучасна і складна система з декількох пов’язаних між собою ємностей або відсіків, зазвичай з двох-трьох. Від вигрібної ями і накопичувальних ємностей відрізняється тим, що в цьому випадку відбувається не тільки накопичення стоків, але і їх очищення. Тут застосовується принцип природного розкладання органічних відходів. Така каналізація екологічно безпечна, але потребує більш серйозних фінансових вкладень.

А ще зараз є така корисна річ, як каналізаційна дробилка. Як вона функціонує і в чому її переваги? Справа у тому, що в каналізацію попадають відносно крупні тверді відходи, з якими не зможуть справитись ніякі бактерії. Саме дробилка Поток усуває засмічення, причому досить ефективно і швидко.

Як влаштовані септики?

У першій ємності накопичуються і відстоюються стоки. Важкі залишки осідають на дно, де їх переробляють бактерії. В результаті виходить мул. Відфільтрована вода піднімається нагору. У міру надходження нових стоків вона переливається в другу ємність. Тут вступають в роботу інші бактерії, які завершують процес очищення. Тепер цю воду, очищену бактеріями до 98%, можна зливати в грунт. Для цього треба виділити на ділянці поле фільтрації. Конструкція нескладна, але велика за обсягом. Що стосується очищення септика, то його треба буде очищати від нерозчиненого залишка. Періодичність процедури залежить від розміру ємностей: від 1-2 разів на рік до одного разу на 3-5 років.

Автономна система утилізації (АСУ)

Це найпередовіший спосіб організації каналізації на дачі і, відповідно, найдорожчий. Тут до системи септиків вже підключається автоматика, яка стежить за всім процесом збору, очищення і спуску стоків. Деякі моделі очищають воду на 100%. Для функціонування АСУ потрібно безперебійна подача електрики. На АСУ можна заощадити, якщо придбати і встановити систему в складчину з сусідами по дачі на кілька ділянок.