Як вибрати бензопилу для дачі: корисні рекомендації

До числа дуже практичних, потрібних садових інструментів для будь-якого дачника можна зарахувати бензопилу. З її допомогою можна спростити процес спилювання непотрібних гілок на деревах або заготівлі дров на зиму, вона також стане надійним помічником для теслярів, які займаються створенням садових меблів. За допомогою бензопили можна побудувати альтанку або вибудувати каркас для повноцінної баньки.

Одним словом, бензопила повинна бути під рукою у всіх тих, хто звик до комфортного життя за містом. І асортимент ланцюгових пил з бензиновими двигунами також радує різноманіттям моделей, а ознайомитися з тим, що пропонують виробники, подивитися ціни можна в інтернет-магазині perestroy-ka.com.ua. Але зовсім не обов’язково, що найкраща пила - це найдорожча. Важливо підібрати ту, що буде повністю відповідати необхідним саме вашим вимогам, на неї покладених.

Класифікація бензопил

Для початку розглянемо всі, представлені в продажу бензопили, з точки зору сфери їх застосування.

Любительські моделі. До цієї категорії відносяться малопотужні пили, призначені для виконання нескладних сезонних робіт на присадибних ділянках. Їх потужність коливається в межах 2 кВт, а максимальний час роботи не перевищує 40 хвилин. Вони оснащуються ланцюгами зі зниженим рівнем вібрації, але характеризуються невисокою загальною продуктивністю. Побутові пили мають невелику вагу, компактні розміри і стануть відмінним рішенням для обрізки дерев і підготовки дров.

Напівпрофесійні бензопили. У цей клас увійшли вже більш потужні моделі, які крім дрібних садових потреб зможуть потягнути і більш серйозне навантаження. Це ідеальне рішення, якщо ви шукаєте робочий інструмент для будівництва будинку, що передбачає розпилювання деревини для покрівельного перекриття, зведення стін і укладання підлоги. У напівпрофесійних бензинових ланцюгових пил закладена потужність від 2 до 3 кВт, їх вага, як правило, не перевищує 5 кг. Але, незважаючи на хороший закладений ресурс, такі пили не розраховані на тривалу щоденну роботу - оптимально - кілька годин на день. Інакше вони швидко прийдуть в непридатність.

Професійні. Найпотужніші серед усіх пил - це професійні модифікації. Їх потужність може доходити до 7 кВт, а вага - до 12 кг. Вони «легко сприймають» багатогодинні навантаження, зносостійкі, тому прийнятні для використання для великих будівельних майданчиків або для валки лісу. У такі пили закладений високий ресурс (до 2000 мотогодин). Доцільність їх використання середньостатистичним дачником сумнівна. Такі бензопили підходять для профільних будівельних компаній, у яких робота в деревиною поставлена ​​на промисловий потік.

Критерії вибору бензопили

Якщо ви визначилися з призначенням бензопили, необхідно серед відібраних моделей вибрати найбільш підходящу. Один з основних критеріїв, від якого варто відштовхуватися - це потужність. Так, якщо вам потрібен інструмент для обрізки дерев, оптимальна потужність вашої пили - до 2 кВт. Для невеликого приватного будівництва вибирайте пили з потужністю від 2 до 2.5 кВт. Для більш важких і щоденних робіт будуть потрібні бензопили з потужністю від 3 кВт.

Тип шини також важливий параметр, який відповідає за продуктивність апарату. Вони бувають трьох видів:

- Плоскі і вузькі. Такі шини зустрічаються на побутових модифікаціях і зазвичай йдуть в парі з ланцюгом низкопрофільного виду. Їх головна перевага (якраз завдяки такому поєднанню) полягає у відсутності зворотного удару;

- Полегшені. Це сталеві пластини з поліамідом між ними. Вони розроблені для потужних двигунів, але з метою зменшення ваги пили;

- Моделі з можливістю заміни головок. Такі шини застосовуються на потужних пилах, і забезпечують їм високу стійкість до навантажень і продуктивність.

Крім типу шини має значення і її довжина. Вона повинна бути взаємозалежна із закладеною потужністю. Чим більше довжина шини, тим глибший надріз можна зробити. Тому якщо довжина буде не еквівалентна потужності (буде більше), то техніка буде працювати на межі своїх можливостей, не забезпечуючи ніякого результату. Але невелика довжина при хорошій потужності можлива. У деяких випадках вона навіть більш прийнятна, оскільки буде збільшувати швидкість обробки деревини.

Також при виборі бензопили необхідно враховувати крок ланцюга. Це важливий параметр, що показує, наскільки пила зможе впоратися з великою деревиною.