Розумна система освітлення Noon працює зі звичайними лампочками

У сучасних системах освітлення «розумна» начинка найчастіше впроваджується безпосередньо в лампочки. Стартап Noon, про який пише видання The Verge, застосовує інший підхід: замість створення розумних лампочок він використовує інтелектуальні вимикачі. Вони дають можливість вмикати / вимикати світло за допомогою таймера, телефону або традиційним натисканням на вимикач.

Система Noon складається з двох частин: розумних вимикачів і керуючого модуля, до якого підключені всі розумні прилади. Керуючий модуль виглядає як чорна панель з невеликим сенсорним екраном, який відображає поточну настройку освітлення. У кімнаті необхідна наявність одного такого девайса, який зв’язується з усіма додатковими пристроями і синхронізується зі смартфоном за допомогою Wi-Fi. Завдяки наявності дисплея, користувач може змінювати режим освітлення або переходити до особливим налаштуванням, призначеним для відпочинку або перегляду фільмів.

Режими освітлення - функція, на яку творці стартапу покладають особливі надії. Хоча подібні можливості є у більшості розумних систем освітлення, в Noon стверджують, що вони єдині, у кого вона працює з використанням звичайних лампочок. Система визначає, яким лампочкам відповідає кожен вимикач, і створює світловий профіль кімнати, який може бути змінений різними способами. Користувач може включати або вимикати світло за допомогою телефону або вимикача, не порушуючи світловий режим. Природно, тут була б доречна інтеграція з голосовими помічниками типу Alexa, але про можливість подібного партнерства поки нічого не відомо. Зате ось посилання, де можна замовити чудові стельові світильники.

У системи є кілька недоліків. Вона не може включати і вимикати окремі лампочки, якщо тільки вони не підключені до вимикачів окремо. Також при установці Noon необхідно буде замінити кожен вимикач в будинку.

І, мабуть, головний недолік стартапу - ціна продукту. Стартовий комплект, який включає керуючий модуль і два вимикача, продається за $ 399,99. Додаткові модулі коштують $ 199,99, а вимикачі - $ 99,99. Однак при такій високій ціні компанія гарантує швидку установку системи.

Ще одну незвичайну розумну систему освітлення представляє компанія Nanoleaf. Їх розробка під назвою Aurora складається з трикутних світлодіодних панелей, керованих за допомогою голосових команд, пульта або смартфона. При покупці додаткового музичного модуля система перетворюється в візуалайзер музики.