Революція в медицині: як клітинна терапія зцілює параліч

Канадські хірурги зробили справжнє медичне диво, успішно відновивши моторні функції людям з важкою формою паралічу за допомогою імплантації нервових клітин.

У недавньому дослідженні вчені перевірили ефективність клітинної терапії на шести добровольцях, які страждають від травм спинного мозку і повністю паралізованих нижче місця пошкодження. Згідно з офіційними результатами, четверо з них успішно відновили моторні функції на два рівня і вище принаймні на одній стороні тіла. Подібна вражаюча швидкість відновлення (67%) зазвичай недосяжна для пацієнтів, які страждають важкою формою паралічу - показники вдвічі перевищують норму.

В рамках дослідження хірургічним пацієнтам ввели 10 мільйонів клітин, про що повідомляє доктор Річард Г. Фесслер, провідний дослідник в програмі імплантації нервових клітин AST-OPC1 і професор Медичного центру Університету Раша, Чикаго. За його словами, робота в цій області ведеться ось уже 20 років, і, незважаючи на те, що раніше істотних поліпшень у пацієнтів не спостерігалося, в цей раз медицина і справді створила диво!

Спинний мозок людини - це центр всіх рухових систем організму, що забезпечує зв’язок головного мозку з периферією. Зазвичай, у разі травми хребта стан пацієнта може бути покращено за 1-2 місяці інтенсивної терапії, після чого організм досягає своєї межі і вже ніяк не може поліпшити свій стан. В даному ж випадку, після імплантації клітин прогрес спостерігається і через 12 місяців. Особливо добре це видно на прикладі пацієнтів, паралізованих від шиї і нижче: в звичайному стані вони не можуть використовувати для здійснення щоденних операцій навіть руки. Навіть після важкої травми спинного мозку пацієнти змогли частково відновити моторні функції. До речі, на сайті https://otravmah.com/ можна почерпнути багато інформації по травматології.

Клітинна терапія є одним з найбільш перспективних напрямків сучасної хірургічної медицини. За статистикою, в США на кожні 50 осіб припадає 1 паралізований, при цьому 450 000 з них страждають від пошкоджень спинного мозку. У більшості випадків такий параліч протікає важко і, як правило, вважається незворотнім, проте саме нова методика може стати першим серйозним кроком в напрямку, що дозволяє реабілітувати людей навіть з подібними травмами.

Майбутнє клітинної терапії

Звичайно, клітинна терапія в її нинішньому стані не є панацеєю. Існує цілий ряд серйозних обмежень: так, AST-OPC1 проводилася через 21-42 дня після отримання травми, при цьому для успішної реабілітації є термін в 25 днів, не більше. Терапія не спрацює і в тому випадку, якщо спинномозкові нервові волокна були повністю розірвані. Незважаючи на це, ті, кому пощастить потрапити під перераховані вище параметри, можуть сподіватися на значний шанс відновлення моторних функцій, на що раніше пацієнти не могли й сподіватися.