Як вибрати дублянку: основні правила

Кожухи споконвіку вважалися найбільш підходящим одягом для суворої зими. І не дарма, оскільки в них тепло навіть у найлютіші морози, а ще такі речі комфортні і довговічні. Завдяки перерахованим характеристикам, вивернуті хутром всередину шуби популярні і в наш час, тільки називаються вони дублянками.

Так, пращурам вибирати особливо не доводилося: раніше всі вироби подібного типу були кустарного виробництва і шилися з шкурок білок, зайців або овець. Однак зараз перед купівлею жіночої дублянки з’являється безліч запитань, і, насамперед, щодо якості. 

Лицьова сторона дублянки

Перед покупкою, перш за все, рекомендуємо визначитися в смаках. Почнемо з того, що зовні річ може бути як шкіряною, так і замшевою (цей варіант називають хутряним велюром). Модні новинки: лазерне покриття, золотисті та сріблясті малюнки, тиснення виглядають цікаво, але, як показала практика, значно підвищують ймовірність швидкого морального і фізичного зносу верхнього одягу. Втім, за стандартами, середній термін носіння сучасних кожушків становить 3-5 років.

Найпростіше справа йде з шкірою. Вона повинна бути: досить м’якою, рівномірно пофарбованою, без тріщин, плям і інших дефектів. Вибираючи дублянку з покриттям «хутряний велюр», звертайте увагу на якість шліфування поверхні. Чим менше ворсу, тим простіше буде доглядати за річчю.

Перевіряємо виворіт

Правило №1 говорить: насамперед оглядайте шви. Імениті бренди і просто сумлінні кушніри роблять їх рівномірними по довжині стібка, без будь-яких зигзагів, розривів і, що особливо важливо, подвійними внахлест. Звичайно, необхідно також максимально уважно проревізувати хутро (загальний стан і якість фарбування). Врахуйте, що ворс на натуральній овечій шкурі не може бути однаковим, тому якщо виворіт здається ідеально гладким, то, швидше за все, вам пропонують фальсифікат.

Перед відвідуванням хутряного салону запасіться серветками або носовою хустинкою. Це потрібно для того, щоб перевірити, чи не линяє фарбоване хутро, чи не сиплеться. Просто проведіть трохи вологою тканиною (можна і долоню злегка змочити) по ворсу. Плями або значна кількість волосків - привід відмовитися від покупки неякісного виробу. Важливо: щоб уникнути неприємних сюрпризів у майбутньому, обов’язково перевірте наявність ярлика зі знаками хімчистки.

Загальні рекомендації

Якщо бюджет на покупку дублянки не обмежений, радимо в першу чергу придивитися до моделей, пропонованих канадськими та фінськими виробниками, оскільки вони вважаються найбільш якісними і довговічними (приблизна вартість від 800 у.о. і вище). Непогано шиють також румуни, болгари, наші співвітчизники і турки (для здійснення покупки знадобитися ≈ 400 у.о.).

Виключно модні моделі представляють італійські хутряні фабрики. Однак потрібно враховувати, що в якості основного матеріалу вони використовують шкурки ягнят, в результаті речі получаються красивими, але для наших морозів не дуже підходять.