Фріланс. Плюси і мінуси

Сучасний ринок праці пропонує претендентам безліч варіантів роботи і умов, згідно з якими можна здійснювати свою професійну діяльність. Не так давно в нашому лексиконі з'явилося слово «фріланс», і означає воно роботу поза штатом будь-якої компанії.

Фрілансери самі шукають собі клієнтів (найчастіше через інтернет) і виконують для них певну роботу, за що і отримують гроші. Здебільшого, використовують вони спеціалізовані сервіси, наприклад, http://kwork.ru, де замовник і виконавець зустрічаються один з одним.

Якщо вірити статистиці, то люди, що працюють у фрілансі, мають дохід в 1,5-2 рази вищий, ніж фахівці аналогічних професій, але працюють в офісі на конкретну компанію.

Але чи так привабливий фріланс, як здається? Чи варто прощатися з офісом і пускатися в «вільне плавання»? Щоб це зрозуміти, потрібно добре зважити всі плюси і мінуси фрілансерського способу життя і роботи. Для початку подивимося, які вигоди отримує людина, яка вирішила не працювати «на дядю» і стати фрілансером:

1. Мабуть, найголовніша перевага - це наявність вільного графіка роботи. Фрілансер отримує завдання і терміни його виконання (а іноді і терміни він призначає сам), але ось в які саме години працювати, він вирішує самостійно. Комусь зручніше спати до обіду і працювати до середини ночі - фрілансер може собі це дозволити.

2. Фрілансери самі шукають собі замовників і можуть самі вибирати проекти, якими їм буде цікаво займатися. Це однозначний плюс, так як фрілансер має можливість робити роботу не тільки заради заробітку, а й заради задоволення. Офісний же працівник рідко коли може собі дозволити відмовитися від завдання, яке йому доручило начальство.

3. Кожен фрілансер має певні розцінки на свою роботу. Роботодавець лише приймає або не приймає ці умови.

4. Фрілансер є фінансово незалежним фахівцем. Він отримує рівно стільки грошей за кожен виконаний проект, скільки реально заробив. Ні більше, ні менше. Його не можуть позбавити частини заробітної плати або оштрафувати за будь-яке порушення, як це часто буває на підприємствах (наприклад, за систематичні запізнення, некоректну поведінку або інші помилки). Фрілансер завжди знає, за що він отримав свою заробітну плату, і знає, що ця сума в даний момент відповідає його здібностям і навичкам, так як він сам же її і назвав.

5. Фрілансер має доступ до необмеженої кількості потенційних клієнтів. Інтернет відкриває величезні можливості для пошуку замовників практично по всій земній кулі.

6. Фрілансер може поєднувати відразу кілька професій. Якщо ви відмінно розбираєтеся в програмному забезпеченні, але в той же час пишете приголомшливі картини маслом, чому б не бути програмістом і художником одночасно?

7. Коли ви працюєте через інтернет (тобто спілкуєтеся з клієнтами, отримуєте замовлення і віддаєте виконану роботу - і все це відбувається онлайн), ви можете собі дозволити працювати з будь-якої точки світу. Ви можете взяти квиток, скажімо, в Таїланд, і пожити там пару місяців, при цьому не порушуючи свій робочий процес. Це прекрасна можливість змінити обстановку «без відриву від виробництва».

Однак, крім всіх плюсів, є також і мінуси, так званої, вільної зайнятості. Якщо якісь з перерахованих нижче факторів є для вас визначальними у вашій трудовій діяльності, то займатися фрілансом вам не варто.

1. У фрілансера в один період може бути дуже багато замовлень, в інший - не бути їх взагалі. Одним словом, зайнятість непостійна. Отже, і на регулярний заробіток фрілансер не завжди може сподіватися.

2. Фрілансер завжди ризикує залишитися обманутим в плані оплати своєї праці. Коли працівник не оформлений документально, та й місце його знаходження може бути досить далеким від компанії, у роботодавця з’являється спокуса отримати виконане замовлення, але не заплатити за нього. Звичайно, далеко не всі такі, але шанс напоротися на несумлінного замовника у фрілансера завжди є.

3. Фрілансер працює на дому і, як правило, на самоті. Робота в колективі приваблива тим, що в процесі роботи можна запитати поради у колег, поспілкуватися з ними під час обідньої перерви, а у позаробочий час разом відзначати корпоративні свята, та й просто дружити. Фрілансер ж позбавлений такого спілкування.

4. Є ще один недолік, хоча в сучасному суспільстві він вже втрачає свою значимість, і для багатьох не буде істотним мінусом. Це відсутність соціального пакету. Якщо фрілансер захворів - йому ніхто не сплатить лікарняний, якщо захотів у відпустку - йому доведеться самому підлаштовувати свій графік так, щоб він зміг дозволити собі відпочити від роботи пару тижнів. Відпускних, відповідно, теж немає, як і пенсійних накопичень.