“Вертикальні ліси” Стефано Боері

У міру того, як людство все більше усвідомлює проблеми перенаселеності і забруднення своїх міст, народжуються все нові ідеї щодо використання споруд в якості гігантських "покращувачів" атмосфери. Житловий будинок, засаджений з усіх боків зеленню буде очищати повітря навколо себе - новітній архітектурний тренд. Черговим мегаполісом, котрий продовжить цю екоконцепцію, стане Париж. "Зелений" хмарочос, призначений для торгово-офісних цілей повинен буде з'явитися тут через два-три роки.

Стефано Боері (Stefano Boeri) - визнаний лідер в проектуванні будівель вертикального лісу (vertical forest towers). Його зелені будинки вже стали окрасою і своєрідною візитівкою в кількох містах Швейцарії та Італії. І хоча Україна у планах архітектора наразі не значиться, вітчизняні забудовники останнім часом теж надають значної уваги питанню озелененню,  наприклад новобудови в Суворівському районі Одеси буквально рясніють зеленню, радуючи око, і збагачуючи довкілля свіжим повітрям, що робить проживання ще більш комфортним.

А на початку року під керівництвом Стефано Боері стартувало будівництво справжнього Лісового Міста в горах південного Китаю. Розповімо трохи про ці проекти.

Лозанна, Швейцарія, “La Tour des Cedres”

117-метровий хмарочос з більш ніж двадцятьма тисячами рослин - будівля не просто з зеленим оформленням, тут використовуються передові технології з сонячними панелями і збором дощової води.

На верхньому поверсі буде ресторан з шикарними видами на місто. Внизу офіси і торгові центри.


Мілан, Італія, “Bosco Verticale”

Дві вежі висотою 110 і 76 метрів відповідно, майже тисяча дерев і безліч інших рослин, загальна площа “лісу” - 10 000 квадратних метрів.

Будинки також енергоефективні, вони стануть частиною величезного проекту BioMilano з зеленим поясом навколо італійської столиці моди.


Лючжоу, Китай, “The Liuzhou Forest City”

Ціле величезне зелене місто на тридцять тисяч жителів, з житловими будинками, готелями, офісами, магазинами, школами і лікарнями. Крім сонячної енергії планується використовувати і геотермальні ресурси.

Цей мега проект розрахований на мільйон рослин, які, як очікується, будуть поглинати щорічно 10 000 тонн вуглекислого газу і 57 тонн забруднюючих речовин, а також виробляти 900 тонн кисню.

Будівництво планують закінчити вже в 2020 році.


І ось нова вежа “Forêt Blanche” з вертикальним лісом, тепер в Парижі.

Висота “всього” 54 метри, нижні поверхи віддадуть під офіси і магазини, а верхні - під житло. Всі чотири фасади з величезною кількістю терас і балконів, на яких буде рости 2000 дерев і безліч чагарників, не кажучи вже про траву. За словами проектувальників, такий будинок еквівалентний цілому гектару лісу, а це в десять разів більше площі, яку займає сам будинок.

Конкретні терміни здачі об’єкта поки не названі, але всі вже з нетерпінням чекають втілення таких красивих задумів.