IBM розробляє роботів для одиноких людей похилого віку

Компанія IBM і Університет Райса створюють датчики, які будуть використовуватися в роботах для літніх людей. Сенсори зможуть розпізнати запахи, звуки, рухи і проаналізувати, чи представляє щось з цього реальну небезпеку. У робота-доглядальниці вже існує прототип - IBM MERA.

За словами Сюзанн Кеохейн, старшого технолога IBM Research, подібні технології для літніх людей стають все більш необхідними. І такі розробки повинні бути інтуїтивно зрозумілими, щоб їх можна було використовувати кожен день.

У компанії намагаються домогтися такого результату - сенсори розпізнають і аналізують запахи, звуки, рухи, які можуть сигналізувати про небезпеку. Наприклад, датчики можуть виявити, що людина забула вимкнути конфорки на газовій плиті, або що їй раптово стало зле і вона впала.

Прототипом робота став IBM Multi-Purpose Eldercare Robot Assistant або IBM MERA. Але поки MERA недоступний для споживачів. У компанії вважають, що їм ще необхідно багато доопрацювати перш, ніж випустити робота на ринок.

Технології, які допоможуть стареньким в їх повсякденному житті, не обмежуються роботами-помічниками. Для прикладу, на сайті edem-msk.ru ви дізнаєтесь про чудовий пансіонат “ЭДЕМ”, де створено всі умови для повноцінного відпочинку і ефективного лікування людей похилого віку.

А у Сінгапурі на подібні розробки виділили більше $ 2 млрд. Уряд країни цього року розробив близько 70 ініціатив, спрямованих на поліпшення життя літніх людей, число яких в країні збільшиться приблизно вдвічі до 2030 року. Серед пріоритетних областей - охорона здоров’я, транспорт, а також соціальна інтеграція.

Згідно з прогнозами уряду, які наводить видання GovInsider, до 2030 року кожен четвертий громадянин Сінгапуру буде старше 65 років. Уже зараз, за ​​даними сінгапурського державного управління статистики, люди похилого віку становлять близько 12,4% всього населення.

У таких демографічних умовах держава взяла на себе обов’язок подбати про матеріальну і соціальну адаптацію пенсіонерів і виділила в 2016 році більше 3 мільярдів сінгапурських доларів (близько $ 2,07 млрд) на проекти, що допомагають поліпшити життя літніх людей.

Наприклад, міністерство охорони здоров’я в даний момент працює над програмою домашніх відвідувань, в рамках якої приблизно в 40 районах міста-держави з’являться волонтери, які будуть періодично відвідувати самотніх літніх людей і забезпечувати їх соціальною підтримкою. Крім того, міністерство охорони здоров’я Сінгапуру збирається відкрити близько 40 денних центрів перебування для пенсіонерів, де вони зможуть пройти програми реабілітації, отримати допомогу, пов’язану з веденням домашнього господарства, а також медичне обслуговування.