Картина Леонардо да Вінчі «Спаситель світу» продана за рекондні 450 мільйонів доларів

На ринку предметів мистецтва - новий рекорд. В ході торгів на аукціоні Christie's картина Леонардо да Вінчі «Спаситель світу» подорожчала в чотири рази і була продана за $ 450,3 млн. Полотно належало російському мільярдерові Дмитру Риболовлєву, він у свою чергу два роки тому купив його за $ 127 млн

Покупець запропонував за неї $ 400 млн, загальна вартість полотна склала $ 450,3 млн, говориться в повідомленні на сайті аукціонного будинку. Торги тривали півгодини, стартова ціна картини була в чотири рази нижчою - $ 100 млн.

Єдина відома картина да Вінчі, що знаходить в приватному володінні, стала найдорожчою з тих, що коли-небудь продавалися на аукціонах. До цієї угоди найдорожчою картиною, проданою в ході публічних торгів, була робота Пабло Пікассо «Алжирські жінки» (1955): вона пішла з молотка в травні 2015 року за $ 179,4 млн. У листопаді того ж року на торгах Christie’s за $ 170, 4 млн була продана картина італійського художника і скульптора Амедео Модільяні «Оголена, що лежить». До речі, якщо ви бажаєте розкрити у собі талант художника, власноруч створювати красиві твори мистецтва, на сайті po-nomeram ви можете замовити оригінальні картини по номерам.

Да Вінчі написав «Спаситель світу» приблизно в 1500 році. Картина встигла побувати в колекціях королівських сімей Європи і вперше була виставлена ​​на аукціон Sotheby’s в 1958 році. У той час її авторство ще не було остаточно встановлено, і картину умовно віднесли до «школи да Вінчі». Покупець заплатив за неї всього £ 45. Однак у 2011 році експертиза встановила, що «Спаситель світу» належить пензлю Леонардо да Вінчі. Тоді ж картина була представлена ​​в Національній галереї в Лондоні в рамках виставки, присвяченій художнику.

До Риболовлєва картиною володів швейцарський торговець мистецтвом Ів Був’є. Він купив її за $ 80 млн, а перепродав Риболовлєву за $ 127,5 млн.

У 2017 році в рейтингу Forbes «200 найбагатших бізнесменів Росії» Риболовлєв зайняв 15-й рядок, видання оцінило його статки в $ 7,3 млрд. Бізнесмен не вперше продає твори мистецтва на аукціонах - в березні на аукціоні Christie’s продавалися полотна Пабло Пікассо, Поля Гогена і Рене Магрітта, що належали йому.

При цьому бізнесмен втрачає мільйони доларів на перепродажі творів мистецтва. Як повідомляв Bloomberg за результатами власного розслідування, мільярдер придбав у швейцарського арт-дилера Іва Був’є твори мистецтва на $ 2 млрд. У на початку 2015 року Риболовлєв звернувся в поліцію, заявивши, що переплатив за полотна близько $ 1 млрд через те, що арт-дилер вводив його в оману. Був’є були пред’явлені звинувачення в шахрайстві і співучасті у відмиванні грошей, проте він був відпущений під заставу € 10 млн.