Continental представила нову «розумну» шину

Наприкінці вересня компанія Continental на автосалоні у Франкфурті 2017 (IAA) представила об'єднані в одній шині дві нові концептуальні технології, які будуть сприяти ще більшій безпеці і комфорту пересування в майбутньому. Технології, названі ContiSense і ContiAdapt, забезпечують безперервний моніторинг стану шини шляхом зіставлення характеристик шин з переважаючими дорожніми умовами.

Дивно, але більшість автовласників рідко замислюються про стан однієї з найважливіших частин свого автомобіля, а точніше, про шини. Лише коли стається щось серйозне, то починають бідкатись, і шукати хороший шиномонтаж, наприклад  “WINKORD”, ось тут http://winkord.com.ua/ більш детально про цей сервіс.

Однак нова концептуальна шина від компанії Continental може кардинально змінити ситуацію. Завдяки електронним компонентам, встановленим в шину, вона може самостійно контролювати свій стан, а також адаптувати свої характеристики під різні дорожні умови.

Технологія ContiSense заснована на використанні електропровідних гумових сумішей, які дозволяють посилати електричні сигнали від датчика в шині до приймача в автомобілі. Шинні датчики постійно контролюють глибину і температуру протектора. Якщо виміряні значення вищі або нижчі зумовлених меж, то система відразу ж сповіщає водія. У разі порушення цілісності протектора, ланцюг в шині замикається і викликає негайне попередження водія, причому набагато швидше, ніж використовувані на сьогоднішній день системи, що оповіщають водія тільки про те, що тиск в шинах вже почав падати.

В майбутньому система ContiSense буде оснащена додатковими датчиками, які також зможуть використовуватися індивідуально. Шини будуть «відчувати» дорожнє покриття (його температуру або наявність снігу) і передавати інформацію водієві.

ContiAdapt об’єднує мікрокомпресори, вбудовані в колесо, для регулювання тиску в шинах з ободом змінної ширини. Таким чином система може змінювати розмір контактної площини, яка при різних дорожніх умовах є вирішальним фактором як для безпеки, так і для комфорту.

Чотири різних поєднання забезпечують ідеальну адаптацію до вологих, нерівних, слизьких і нормальних умов. Наприклад, найменша за площею точка контакту в поєднанні з високим тиском в шинах забезпечує низький опір коченню і економічне водіння на гладких і сухих дорогах. А комбінація більшого за площею контакту з більш низьким тиском в шинах забезпечує ідеальне зчеплення на слизьких дорогах.

Система ContiAdapt також дозволяє встановлювати дуже низький тиск у шинах (нижче одного бару), щоб, наприклад, полегшити виїзд транспортного засобу з паркувального місця в глибокому снігу або убезпечити проїзд по далеко нерівній обледенілій дорозі.

Технології ContiSense і ContiAdapt об’єднані концептуальною шиною, яка дозволяє повністю використовувати переваги обох систем. Конструкція шини має три різні зони протектора для руху на вологих, слизьких і сухих поверхнях. Залежно від тиску в шинах і ширини обода активуються різні зони протектора, а в кожному разі концепт-шина приймає необхідну «форму». Таким чином, характеристики шин адаптуються до переважаючих дорожніх умов або бажання водія.

Continental розглядає обидві концепції технології шин для перспективних рішень мобільності майбутнього, оскільки шини адаптовані для задоволення потреб автоматизованого водіння і електрифікації. Низький опір коченню, наприклад, дозволяє електричним автомобілям покривати великі відстані за один заряд. У той же час шини можуть бути адаптовані відповідно до особистих уподобань водія або в разі раптових змін погоди. Ці концепції є наступним логічним кроком у майбутній розробці датчика REDI, випущеного на ринок Continental в 2014 році, що зіграло важливу роль у встановленні «розумного» зв’язку між автомобілем і шиною.