Ехінацея - диво-рослина для імунітету

Ранньою весною, коли захисні сили організму виснажилися за довгу зиму, а погода ще не радує стабільністю, знайти бадьорість і тонус допоможе ехінацея.

Ця рослина стало дуже популярною серед травників. Препарати з неї використовують в якості протизастудного, протизапального, загальнозміцнюючого, кровоочисного засобу. Настоянка ехінацеї нетоксична. Вона володіє сильною бактеріостатичною, фунгіцидною, вірусостатичною і протизапальною дією, є ефективним рослинним модулятором імунної системи, також збільшує продукування гормонів, які надають протиалергічну та противоревматичну дію. Сік зі свіжих суцвіть викликає прискорення згортання крові і загоєнню ран. Ехінацею призначають при ангіні, тонзиліті, різних запальних захворювань внутрішніх органів.

До речі, якщо  ви бажаєте самі вирощувати ехінацею, раджу відвідати інтернет магазин “Пролісок”.  Також там можна вигідно придбати саджанці піонів prolisok.com.ua, інших квіткових рослин, кущів, дерев.

Поціновувачі цієї чудо-рослини рекомендують кілька цінних рецептів приготування засобів, 

Відвар

1 ч.л. листя залити 1 ст. окропу, настояти 2 години.

Настоянка

Листя залити горілкою 1:10, настояти 10 днів, процідити.

Мед

Перемолоти на кавомолці будь-які сухі частини рослини, змішати з медом у пропорції 1: 3 і приймати з чаєм 2-3 рази в день. Мед допомагає при головному болі, авітамінозі, гіпертонії, нормалізує сон.

Для імунітету

1 ст.л. сухої ехінацеї (лист, стебло, колір) залити 0,5 л окропу в термосі (на ніч). Процідити і пити по 100-150 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Приймати 10 днів. Через 5 днів перерви повторити прийом ще 2 рази по 10 днів.

Антигрипозний чай

Квітки ехінацеї - 3 шт., Корінь ехінацеї подрібнений (1 ч.л.), листя ехінацеї 1 ч.л., залити 1стаканом окропу. Приймати по 1 склянці чаю 3 рази на день за 20 хв. до їжі.

При запаленнях сечостатевої системи

4 частини кореня ехінацеї, 1 ч. вересу, бруньок тополі, трави деревію, по 2 ч. Трави споришу і листя мати-й-мачухи, 3 частини плодів шипшини. Взяти 2 ст. л. суміші, залити 1 склянкою води, прокип’ятити на маленькому вогні 5 хв. Дати настоятися 4 години. Приймати по 50 мл. 3 рази на день за 30 хв. до їжі.

При опіках і ранах

20-30% настоянку сирого кореня або квіток на 70% спирті (настоювати близько 1 місяця і більше).

Жовчогіне

Корінь ехінацеї, листя копитника, траву рутки і квітки глоду по 10 г, коріння кульбаби, коріння і трава чистотілу і кора жостеру - по 20 г., змішати, 1 ст. ложку збору настояти в 250 мл. окропу. Випити протягом дня. Засіб допомагає також при запорах.

Ванночка для шкіри рук

2 ст. ложки листя ехінацеї залити 1 л. окропу і дати настоятися 1 год. Додати води до 2,5 л і висипати в рідину півсклянки солі. Руки занурити на 20 хв. в ванночку.

Антибактеріальна ванна

5-6 л. листя ехінацеї залити 1 л. окропу, настояти годину, процідити і додати у ванну.

Маска для ослабленого волосся

3 ст. л. ріп’яхової олії збити з 1 жовтком і 1 ст. л. настою ехінацеї. Нанести маску на шкіру голови і коріння волосся. Укутати голову рушником і залишити маску на 1 ч. Змити шампунем.