Нейронні мережі допоможуть боротися з незаконним виловом риби

Служба охорони природи США спонсорує конкурс на найуспішніше застосування алгоритмів на основі нейронних мереж для розпізнавання на відео спійманої риби. Система на основі цих алгоритмів допоможе боротися з браконьєрами в Тихому океані.

Доступ до одного з найбільших рибних промислів в світі, розташованого в західній і центральній частині тропічної зони Тихого океану, як і раніше безкоштовний для всіх. Тільки 2% риболовних суден контролюються владою, а 40% улову може бути незаконним.

До речі, на сайті https://rubatsuga.com.ua/g3724247-karpovye-katushki можна по найкращій вартості придбати безінерційні котушки для ловлі коропу, а також інше якісне спорядження для рибалок.

Судно Шел Ліан Чена стало одним з чотирьох в регіоні, які дозволили американській службі охорони природи (TNC) встановити на борту камери, які знімають кожну спійману рибу, пише видання Quartz. Це перший крок до того, щоб обладнати подібними технологіями тисячі суден в тропічній зоні Тихого океану. За словами Метта Мерріфілд, директора з технологій служби охорони природи Каліфорнії, за кілька років подібні пристрої повинні з’явитися на всіх судах, тому що неможливо управляти природними запасами ефективно, якщо не мати даних по вилов риби.

За звичайну двомісячну рибну ловлю одне судно-реєстратор записує відеоматеріалів на 800 годин. Переглянути такі відеозаписи від тисячі судів буде неможливо, а тому служба охорони природи планує використовувати алгоритми, засновані на нейронних мережах. Завдяки цьому комп’ютери будуть розпізнавати птахів, рослини та різні види риб на відео.

Але розрізнити, яка саме риба була спіймана, для комп’ютера досить важко. Тому TNC спонсорує конкурс на $ 150 тис., в якому вчені мають застосувати алгоритми нейромереж до розпізнавання риби. Якщо експеримент пройде успішно, екологічна служба планує домогтися глобального моніторингу всього вилову риби в регіоні.

Продовжуючи тему нейронних мереж зазначимо, що самонавчальні системи вже використовуються захисниками дикої природи. З 2015 року для захисту лісів від браконьєрів в Малайзії застосовується система PAWS. Її, як і програми CAPTURE для передбачення ймовірності браконьєрських атак і SORT для спостереження за лісами, розробили вчені з Національного фонду захисту дикої природи США.

У свою чергу Європейський Союз передбачає використовувати дрони, а також новітні космічні розробки, щоб ефективніше відстежувати і затримувати браконьєрів. Про це говорив нещодавно на великій зустрічі представників рибальської промисловості в Італії Глава з нагляду за рибним промислом в ЄС Карменом Велла. Ці апарати можуть, за його словами, не тільки знаходити самі човни, а й визначати, чи використовують вони сітки і інші браконьєрські аксесуари. Супутникові технології і могли б розпізнавати підозрілі судна і вносити їх в базу даних з подальшим застосуванням відповідних санкцій.