Силіконова “шкіра” з нанотрубками: ідеальний чутливий захист для електроніки

Новий матеріал може стати відмінною «шкірою» для роботів і іншої електроніки. Гнучкий і міцний, він захищає, відчуває і реагує навіть на слабкий тиск, і досить легко переносить навіть дуже сильне навантаження.

Розробка американських інженерів з групи Чженань Бао (Zhenan Bao) одного разу може з’явитися в безлічі пристроїв і приладів, якими ми користуємося щодня, або будемо користуватися в майбутньому - від комунікаторів з сенсорними дисплеями до роботів. Всім може стати в нагоді гнучка і міцна, чутлива до тиску «шкіра», яка легко помітить дотик пальця, при цьому витримає і тиск, еквівалентний тому, що створить пара слонів, які стоять один на одному, і на одній нозі!

Звичайно, і тут не обійшлося без вуглецевих нанотрубок, порожнистих циліндрів зі стінками товщиною в один атом, діаметром близько нанометра. Отримано новий матеріал розпиленням суспензії нанотрубок поверх тонкого і прозорого силіконового шару. Нанотрубки наносяться випадковими поплутаними конгломератами, однак якщо розтягнути підкладку, багато з них витягнуться і визначаться більш-менш паралельно один одному. І якщо потім підкладка еластично повернеться до первісної форми, ця орієнтація збережеться. Операцію слід повторити в перпендикулярному напрямку, і тоді частина нанотрубок прийме перпендикулярну орієнтацію і збереже її. В результаті ми отримаємо тонку силіконову підкладку, покриту «нанонитками», значна частина яких зорієнтована в одному з двох перпендикулярних напрямків.

Тепер візьмемо два таких шари і складемо їх разом нанотрубками всередину, проклавши ще одним шаром силікону. Справу зроблено - ми отримали перспективну «шкіру» для роботів і різних електронних пристроїв. Більш того, вона здатна діяти як конденсатор, з провідними шарами нанотрубок і прокладеним між ними пружним силіконом. Якщо прикласти до матеріалу здавлюючу силу, внутрішній шар силікону стиснеться, і здатність його накопичувати заряд зменшиться, і ефект цей дуже легко виявити, тим самим використовуючи матеріал в якості відмінного датчика тиску.

Звичайно, змінить властивості конденсатора і просте розтягнення матеріалу, яке теж призводить до витончення середнього шару силікону. Однак тиск і розтягнення легко розрізнити за особливостями зміни характеристик конденсатора.

До речі, зверніть увагу на рідкий пластик ціна, що пропонує компанія “Силиконполисистем”. Окрім цього матеріалу ви можете вигідно придбати силіконову гуму, компаунди, поліуретан і інші якісні формувальні матеріали. За допомогою таких матеріалів можна створювати форм-матриці для відтворення і тиражування різної складності декоративних виробів, моделей і т.д.