Обираємо радіатор опалення для квартири

Неможливо уявити свій затишний будинок холодним. Затишок завжди асоціюється з теплом і комфортом. Однією з основних складових сучасної системи опалення є радіатори опалення.

Те, на скільки довго служитимуть вам радіатори, залежить від адаптованості того чи іншого виду радіатора до технічних умов опалювальної системи вашого житла. Це означає, що не кожен радіатор може бути встановлений, наприклад, в квартирі з центральною опалювальною системою. Якість теплоносія для деяких видів радіаторів також має значення. Безсумнівно, в зимовий період система опалення повинна функціонувати справно, тому дуже важливо зробити правильний вибір, щоб уникнути неприємних моментів. Перейдемо до більш докладного опису.

Чавунні радіатори

Завдяки своїм відмінним характеристикам чавунні радіатори опаленя користуються значною популярністю. Вони досить давно увійшли в наш побут, а термін використання становить понад 50 років. Вони мають гарну теплопровідність, не вимогливі до якості теплоносія, не піддаються корозії, досить економічні.

Вони підходять для установки як в будинках з індивідуальним опаленням, так і в квартирах з централізованим опаленням, де тиск в системі близько 25 атмосфер.

Однак, при всіх своїх позитивних якостях, вони мають певні недоліки. Унаслідок значної ваги ускладнюється процес їх установки, і окрім елітних дороговартісних моделей, вони мають не дуже привабливий вигляд. 

Сталеві радіатори

Розрізняють два види сталевих радіаторів - панельні і трубчасті. Панельні радіатори, завдяки своїй конструкції, мають найвищу тепловіддачу. Вони ідеально підходять для індивідуального опалення з невисоким тиском (до 13 атм), характерним для приватних будинків. Вони не витримують гідравлічних ударів, тому не можна їх використовувати в будинках з централізованим опаленням. Вибір розмірів надзвичайно великий, від вузьких високих, до вузьких широких радіаторів. 

Сталеві панельні радіатори випускаються з підключенням нижнім, боковим або універсальним. Ціна на радіатори з нижнім підключенням зазвичай на порядок вище. У ньому вже вбудований термостатичний вентиль, на який при бажанні можна встановити терморегулятор і регулювати температуру нагрівання радіатора, а відповідно і приміщення.

Алюмінієві радіатори

Зовсім недавно алюмінієві радіатори користувалися великою популярністю, проте зарекомендували себе не з кращого боку. Метал піддається окисленню і вони стали не придатні для використання в будинках і квартирах з неякісним теплоносієм. Також для них характерна нездатність витримувати гідравлічні удари. Тому їх використання рекомендується виключно в приватних будинках або малоповерхових будівлях з індивідуальною системою опалення. Теплоносій повинен бути низьколужним.

Однак потрібно зазначити і те, що деякі виробники алюмінієвих радіаторів обробляють внутрішню поверхню своїх радіаторів спеціальним складом, який запобігає окисленню, а також тестують великим тиском. Ціна таких радіаторів набагато вища, ніж звичайних алюмінієвих.

Біметалічні радіатори

Біметалічні радіатори - це найбільш адаптовані радіатори під сучасну централізовану систему опалення з високим тиском і лужним теплоносієм. Завдяки своїй складній будові його можна використовувати в багатоповерхових забудовах. Зовні він нагадує алюмінієвий радіатор, всередині ж він виконаний з високоякісної сталі, що зводить до нуля контакт теплоносія з алюмінієм.

Біметалічні радіатори чудово переносять гідравлічні удари. Основою конструкції алюмінієвих і біметалічних радіаторів є складальні секції. Одна секція розрахована в середньому на 1,5-2 кв.м опалювального приміщення. Вага секції в середньому 1.5 кг. Їх зручно монтувати. Вони мають досить стриманий привабливий вигляд, можуть бути посиленими за рахунок ширини секції, і, відповідно, обігрівати велику площу.