Кросівки Adidas шитимуть роботи

Інноваційна фабрика Adidas в Німеччині SpeedFactory анонсувала реліз кросівок, повністю вироблених на роботизованих конвеєрах. Перші моделі незабаром з'являться у продажу в Лондоні. SpeedFactory дозволить у декілька разів скоротити час, який витрачається на створення спортивного взуття. До наступної осені фабрика має намір випускати 1500 пар взуття в день або 500 тисяч на рік.

Adidas

SpeedFactory знаходиться між Мюнхеном і Франкфуртом, другу «розумну» фабрику компанія запустить недалеко від Атланти, США, до кінця грудня. Відкриття високотехнологічних заводів допоможе Adidas наздогнати свого головного конкурента - Nike, повідомляє Bloomberg.

Роботи SpeedFactory вміють робити те, з чим раніше справлялася тільки людина: наприклад, зшивати і склеювати елементи взуття. У В’єтнамі та Китаї на це йде два-три місяці, оскільки компоненти курсують між постачальниками, що виробляють окремі деталі.

В рамках експерименту компанія починає випускати кросівки на автоматизованих локальних фабриках там, де збирається їх продавати. Керівництво не розкриває суму, в яку обійшлося відкриття Speedfactory. Ціна кросівок теж поки залишається невідомою, але дешевими вони не будуть. В Adidas пояснюють, що на таких фабриках можна буде випускати ексклюзивні кросівки: єдина партія - єдина пара.

Прототип розумної фабрики компанія використовувала рік тому для створення лімітованої колекції Futurecraft M. F. G. - тоді покупці вишиковувалися в чергу, щоб купити одну з 500 пар за 249 євро.

Компанія розраховує, що новинка повторить успіх Futurecraft M. F. G .. Колекція незабаром з’явиться на прилавках Франції та Англії, а в наступному році - в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Токіо і Шанхаї.

Аналогічної стратегії дотримується Nike. Нещодавно компанія інвестувала у виробництво обладнання, яке може зібрати верхню частину кросівка в 20 разів швидше, ніж людина. У свою чергу виробники New Balance Athletics і Under Armor почали друкувати підошву на 3D принтері.

Сьогодні спортивні бренди в основному займаються створенням дизайну і маркетингом, залишаючи виробництво субпідрядникам. З 1990-х років Adidas володів великими заводами, проте постачальники компанії задіють понад 1 млн осіб у 1000 об’єктах в 63 країнах.

Відкриття розумної фабрики не означає, що Adidas значно скоротить штат. З огляду на те, що компанія прогнозує щорічні темпи зростання від 10 проц до 12 проц, що вимагають виробництва додаткових 40 мільйонів пар взуття на рік, внесок автоматизованих фабрик буде незначним.