Ксьонж - величний символ старої Польщі

У Польщі багато красивих пам'яток, але особливою популярністю серед туристів сьогодні користується замок Ксьонж (Zamek Ksiaz). Це один з найбільших замків Європи, справжній символ старої Польщі, її перемог і поразок. Тут немає якогось особливого королівського лиску і пихатості. Це класичний замок, з непростою історією і безліччю таємниць.

Після запровадження безвізу багато наших співвітчизників збираються за кордон у пошуках кращого заробітку. Якщо вам потрібна хороша робота в Польщі, раджу ознайомитися з вигідними пропозиціями на сайті napolshu.com. Тут представлені тільки актуальні вакансії різних спеціалізацій з детальним описом, контактними даними, вимогами до претендентів.

Польський замок, який на місці давньоримської прикордонної застави побудували сілезці, перебудували, а потім розграбували чехи, опікали пруси, угробили німці і радянські солдати. Це замок, яким володіли королі і розбійники, де жила тітка Черчілля і повинен був влаштуватися Гітлер.

Ксьонж розташований на скелі і оточений ущелиною. Внизу тече річка Пелчніца. Навколо - чудовий буковий ліс і зарості рододендронів.

Це - третій за величиною замок Польщі (після королівського Вавеля і тевтонського Мальборка). Назва абсолютно нехитра - “ксьонж” означає “князь”. Німецька назва - Фюрстенштейн. Переклад той же.

Спочатку трохи історії. У 13 столітті місцевий князь Болько I Суворий побудував цитадель на руїнах якоїсь ще більш давньої фортеці. Через сто років на скелі з’явився родовий замок. Ксьонж часто переходив з рук в руки. Він належав польським, угорським, чеським королям і безлічі власників рангом поменше.

Іноді він діставався різним досить сумнівним особам. Ним володіли брати Шеллендорфи - відомі на всю Сілезію райзбойнікі або, наприклад, сім’я фон Четррінц, чиї сини регулярно грабували і вбивали навколишнє населення. Причому бешкетували так часто і нагло, що чеський король змушений був спорядити проти них ціле військо.

Поневіряння закінчилися на початку 16 століття. У 1509 замок викупив старовинний сілезький рід Хохберг-Пщіньскіх. Ксьонж залишався їхньою головною резиденцією аж до 1941 року.

Остання законна власниця замку - княжна Дейзі, тітонька Вінстона Черчілля. На початку Другої світової її старший син служив в англійській армії, молодший був офіцером польських ВПС. Рейх розцінив це як зраду і в 1941 конфіскував замок.

Через рік у Ксьонжі вирішили розмістити резиденцію Гітлера. Замок почали перебудовувати, але не встигли. Зате встигли знищити оригінальні інтер’єри, вивезти бібліотеку і галерею. Через три роки прийшла Червона Армія і вгробила те, що не встигли німці - в Ксьонжі облаштували казарми.

За 600 років замок багато разів перебудовували. Тут змішані, здавалося б, несумісні стилі архітектури. У 16 столітті замок був готичним, потім з’явилися елементи ренесансу, в 18 столітті його перебудували в стилі бароко. У 20 столітті - додали сучасних деталей.

Зовні замок виглядає як новенький. Всередині - не початий край роботи. У замку 400 кімнат і майже всі порожні, навіть парадні зали виглядають досить сумно.

Зал Максиміліана - бальний. Це найбільше і найбагатше приміщення замку. Стіни і підлога зроблені з мармуру. Головна прикраса залу - каміни і кришталеві дзеркала. Напередодні Нового року тут і в наш час влаштовують пишні бали. Інтер’єри, перероблені на початку 18 століття в розкішний бароко, вважалися головним надбанням замку.