Німці створили трактор з кабіною, що повністю піднімається

Сучасні європейські фермери і лісозаготівники бажають в робочих машинах не меншого комфорту, ніж в своїх же легковиках, - і в цьому секторі спостерігається досить цікава тенденція.

Що ви скажете про трактор, кабіна якого піднімається над шасі, та ще й обертається? Таку новинку показало ательє Paul, традиційний виробник нестандартної техніки на базі вантажних Мерседесів, на виставці Agritechnica 2017, що відбулася минулого місяця в Німеччини.

Машина базується на шасі Deutz Agrotron, а її кабіна разом з крилами піднімається на 35 сантиметрів по вертикалі, зсувається на 75 см назад і повертається на 200 градусів! Це зроблено для того, щоб водієві-оператору не доводилося дивитися через плече при роботі з обладнанням ззаду - наприклад, з маніпулятором.

Реалізувати задум було не дуже складно: гідравліки на тракторах і так хоч відбавляй, а навантаження на додаткові гідроциліндри не надто високе. До того ж всі сучасні сільгоспмашини в Європі мають CAN-шину, так що управління вдалося налаштувати без проблем. Трактор може їхати навіть з піднятою кабіною, але, коли його швидкість досягає 15 км/год, лунає застережливий сигнал.

Звичайно, така потужна і дороговартісна техніка зацікавить крупних сільгоспвиробників, а невеликим фермерським господарствам і приватникам інтернет-магазин prof-agro пропонує по доступній вартості ефективні, надійні в роботі мототрактори, мотоблоки, а також широку лінійку навісного обладнання.

Саму ідею підйомної кабіни вже більше року назад реалізувало інше німецьке ательє, Maurer: воно також займається спецверсіями вантажівок, тільки марки не Mercedes, а MAN. Машини Maurer Cobra оснащені схожою підйомно-поворотною кабіною від трактора і теж використовуються в лісозаготівлях (для подрібнення дерев), але базуються на вантажному шасі MAN TGS.

До речі, до цих пір обидва виробники - і Paul, і Maurer - обходилися установкою другого місця оператора спиною вперед з вирізанням вікна в задній стінці. А ще Paul і Maurer конкурують в області створення сільськогосподарських тягачів на базі звичайних моделей 4х4.

Обидва «грузотрактора» - і Paul Agro Mover на базі моделі Mercedes Arocs, і Maurer AgroTruck на шасі MAN TGS - оснащені масою гідровиводами, які дозволяють причіплювати різні сівалки-віялки, а також мають здоровенні шини розмірності від 445/65 R22,5 до 600 / 60 R22,5. Ці «грузотрактори» здатні працювати безпосередньо в полі і тягнути причіп по асфальту зі звичайною для вантажівки швидкістю.