Ніж замість пензля: гіперреалістичні картини, створені з безлічі подряпин

Багато людей просто не можуть повірити, що гіперреалістичні портрети тварин і птахів роботи відомої американської художниці Кеті Шітер (Cathy Sheeter) - це малюнки, створені в техніці скретчборд (Scratchboard), коли зображення складається з тисяч крихітних подряпин, нанесених на дошку, покриту спочатку шаром білої глини, а потім чорної туші (або чорнила).

За словами художниці, ця надскладна техніка, яка вимагає ювелірної точності і не терпить помилок, дає їй можливість вдихнути життя в портрети і зробити їх виразними. Уже 20 років Кеті Шітер займається субтрактивним живописом, і вважається одним з провідних майстрів в техніці скретчборд. Створення великих зображень за допомогою дряпання, вимагає сотень годин.

Починаючи з 2008 року Кеті успішно виставляє свої картини на найпрестижніших виставках і має багато нагород. Її роботи високо оцінюються фахівцями і почерк легко пізнаваний, завдяки віртуозній техніці, анатомічній точності, високій деталізації кожного зображення і незвичайно живим очам кожної тварини. Картини Кеті Шітер можна побачити в музейних та приватних колекціях по всьому світу.

Погодьтесь, роботи дійсно чудові! А якщо і ви бажаєте у собі розкрити і розвивати образотворчий талант, тисніть на посилання картины для рисования на brushme, саме там ви зможете придбати оригінальні художні набори.

Кеті живе в місті Аврора (Aurora) в Колорадо (США), крім природного живопису вона займається фотографуванням і грумінгом собак. Вона проводить багато часу в лісах, спостерігаючи за дикими тваринами і птахами, а також бере участь зі своєю бельгійської вівчаркою Девоном в змаганнях по спритності (agility) і слухняності (conformation і obedience).

Художниця використовує нетрадиційну дошку, покриту шаром білої глини, а потім шаром чорної туші. Чим більше подряпин наноситься на ділянку дошки, тим світліше виходить зображення. Після створення чорно-білих зображень, художниця іноді забарвлює деталі картини прозорими барвниками, які наносяться пензлем. Завершене зображення лакується захисним спреєм. В якості інструментів художниця використовує ніж xacto, наждачний папір, голки для татуювання та щітки зі скловолокна, які дозволяють їй наносити дрібні відмітини, що передають складну текстуру вовни тварин або пір’я птахів.

На своєму сайті художниця пише, що основне завдання справжнього художника полягає не в максимально точному відтворенні фотографії, а в передачі внутрішнього духу і характеру кожної тварини. У Кеті досі захоплює дух, коли після місяців кропіткої роботи зображення починають оживати на її дошці!