Як почистити срібло в домашніх умовах

Періодично власниці срібних прикрас і столових приладів зіштовхуються з необхідністю почистити потемнілий метал. Сьогодні в магазинах можна купити спеціальні засоби для чищення срібла. Але повернути блиск улюбленим персням, браслетам і столовим приладам можна більш бюджетним і простим способом. На вашій кухні напевно є всі необхідні для цього засоби.

Скористайтеся цими засобами, і чудові оригінальні прикраси, придбані в інтернет-магазині Світозар завжди будуть у відмінному стані.

Срібло - метал м’який і ніжний. Грубе поводження з ним загрожує появою подряпин, плям і загальною деформацією виробу. Ні в якому разі не очищайте срібні речі щітками з грубої щетиною, жорсткими губками і тканинами.

Сіль або сода

Наші бабусі стверджували, що столове срібло найкраще чистити сіллю або содою, і у нас немає підстав з ними не погоджуватися. Розведіть 1-2 столові ложки соди (або солі) в 500 мілілітрах води і доведіть суміш до кипіння. Зніміть з вогню, опустіть у воду невеликий шматочок фольги, а слідом за ним срібло. Через 15 хвилин без жодного тертя ви отримаєте чисті, сяючі прилади.

Другий варіант: просто розвести соду у воді і хвилин на 10 нанести кашку на срібло. Потім протерти м’якою серветкою з мікрофібри і сполоснути. Готово!

Нашатирний спирт

Розведіть дві столові ложки нашатирного спирту в літрі води і опустіть туди срібло. Через 15 хвилин дістаньте і протріть м’якою тканиною (краще всього підійде мікрофібра).

Якщо вироби, які ви збираєтеся почистити, зовсім потемніли, допоможе суміш нашатирю. Для посилення ефекту в той же розчин (2 ложки нашатирного спирту на літр води) додайте трохи перекису водню і мила. Опустіть вироби в цю суміш приблизно на годину і, по можливості, винесіть тару з сріблом на балкон (пари аміаку, м’яко кажучи, не корисні). Коли час закінчиться, дістаньте вироби, ретельно промийте під проточною водою і протріть м’якою ганчіркою.

Лимонна кислота

Цей спосіб ідеально підходить для чищення невеликих прикрас. Змішайте 100 грамів лимонної кислоти з ½ літра води і поставте отриманий розчин на водяну баню. Опустіть всередину персні і ​​сережки, «додайте» відрізок мідного дроту і залиште на 15 хвилин (вогонь не вимикати!). Акуратно витягніть, промийте холодною водою і насухо витріть - срібло сяятиме, як новеньке.

Оцет

Видалити легкий наліт з срібла допоможе 6% -ний розчин оцту. Підігрійте на плиті, потім умочіть в нього мікрофібру і протріть виріб. Після такої чистки срібло необхідно промити (бажано з миючим засобом) і обдати окропом. Потім - насухо витерти. Крім того, оцет відмінно справляється з жиром, деякі господині рекомендують протирати їм срібні столові прибори після кожної їжі.

Зубна паста

Цей спосіб завдяки абразивним (але при цьому м’яким) частинкам пасти допоможе позбавити срібло від щільного темного нальоту. Обов’язкова умова для того, щоб правильно почистити срібло, - біла паста. Нанесіть її на виріб і акуратно, не дуже натискаючи, пройдіться по ньому зубною щіткою із самою м’якою щетиною. Потім промийте водою і витріть мікрофіброю. До речі, завдяки тонким ворсинкам зубна щітка ідеально підходить для чищення предметів з ажурною в’яззю, витіюватим плетінням і вензелями.

Інші засоби

Налийте в каструлю або в широку миску літр гарячої води, розведіть в ній невелику кількість миючого засобу для посуду, опустіть в розчин срібло і поставте на вогонь. Через 15 хвилин після закипання дістаньте вироби, промийте їх під краном і витріть м’якою тканиною.

Те ж саме можна зробити і з пральним порошком, головне, щоб його частинки повністю розчинилися у воді. Деякі радять чистити срібло сумішами для миття вікон, але вони гарні тільки для виробів з легким нальотом, яким необхідно повернути блиск.

Ну і нарешті, горезвісна газована вода. Як би скептично ми не ставилися до цього способу, доводиться визнати: він працює. 10 хвилин в киплячій газованій воді - і срібло світлішає і починає урочисто сяяти.