Голографічні знаменитості будуть давати концерти в AR і VR

Американські компанії RadicalMedia і Uncorporeal зараз працюють над створенням тривимірних голограм знаменитостей для пристроїв доповненої реальності, які замінять їх живі виступи і в майбутньому зроблять гастролі непотрібними.

Компанії створюють точних дублерів, які будуть збільшувати ефект присутності. Технологія дає більше свободи дій виступаючому, він перестає бути обмеженим зоною видимості глядачів.

Уявіть собі: ви вигідно придбали на https://esport.in.ua/ru#afisha квитки, заходите до концертної зали, займаєте свої місця, одягаєте окуляри доповненої реальності і на сцену виходить ваш улюблений музикант, гуморист або, наприклад, художник. Він починає співати, жартувати або читати лекцію, і все начебто цілком звичайно за винятком того, що на сцені насправді нікого немає.

А працює це наступним чином: 48 камер оточують сцену з зеленими полотнами, створюючи ефект подібний голограмі. Створені копії можуть існувати не тільки в VR (віртуальна реальність) і AR (доповнена реальність), але і бути відображені на звичайному 2D відео.

Проект очолює Себастьян Маріно, який працював над візуальними ефектами фільму «Аватар», за що був удостоєний премії «Оскар». Всього ж займаються розробкою голограм 8 осіб, які працювали раніше в студіях Lucasfilm, Weta Digital і Electronic Arts.

За словами Маріно, вже є домовленості з зірками, готовими брати участь у проекті, перші зали для концертів голограм планується відкрити протягом найближчого року.

RadicalMedia поки не розкриває, які знаменитості вже підписалися під проектом, тому що переговори все ще тривають. Проте, в команді розраховують показати результат протягом року, коли технології доповненої реальності отримають більший радіус дії.

Поки не ясно, наскільки складною буде реалізація на практиці і як глядачі зможуть спостерігати за голограмами. Наприклад, Microsoft анонсували свою AR-гарнітуру Hololens, але мало ймовірно, що хтось зможе забезпечити цілу аудиторію або концертний зал окулярами по $ 3,500 за штуку. Тільки найбільш просунуті і не дуже масштабні презентації будуть оснащені декількома копіями подібної гарнітури. Але з іншого боку, можливо, використання дешевої мобільного гарнітури типу Google Cardboard. Одним словом, поки не ясний кінцевий результат, але має бути цікавим.

Ідею виступу голограм замість музикантів, яких вже немає в живих, намагалися реалізувати і раніше. Так, навесні цього року в рамках шоу The Voice мав відбутися виступ Крістіни Агілери і голограми покійної співачки Уітні Х’юстон. Однак родичі зірки наполягли на скасуванні виступу, заявивши, що нові технології ще не до кінця опрацьовані і голограма Х’юстон не готова до показу.