Великобританія тестує автомобільні дороги з переробленого пластику

За приблизними підрахунками на нашій планеті близько 40 млн. кілометрів доріг. І на їх будівництво було витрачено десятки мільярдів літрів нафти, з яких створюється сполучний елемент асфальтобетону - бітум. Але, інженер Тобі Маккартні вирішив, що таке марнотратство викопних ресурсів в 21 столітті є вже негідним людства, і винайшов технологію заміни нафтового бітуму переробленим пластиком.

Його шотландська компанія «MacRebur» запатентувала спосіб створення дорожнього покриття, яке за своїми експлуатаційними властивостями на 60% міцніше і має термін служби в 10 більший, ніж звичайний асфальтобетон.

Як відомо, дороги загального користування вимагають обслуговування протягом довгого періоду часу, в той же самий час за підрахунками вчених на звалищах і в світовому океані мертвим вантажем лежать мільйони тонн пластикових відходів. І при розумному поєднанні зусиль ці обидві проблеми можна вирішити.

Звичайне асфальтне покриття складається приблизно на 90% з щебеню, піску, мінерального порошку і на 10% з бітуму. Згідно винайденої технології, пластик можна повністю піддавати утилізації, на 100% переробляючи в особливу речовину, яку Маккартні назвав гранулами MR6.

Додаючи їх в асфальтову суміш, вони грають роль сполучного елемента, і надають дорожньому покриттю неймовірну зносостійкість. Відбувається це так. На заводах, що випускають асфальтобетонну суміш, гранули MR6 просто змішують з щебенем і замість належних 10% додають лише 2% нафтового бітуму, після чого суміш готова до її традиційного укладання у вигляді дорожнього покриття.

Погодьтесь, подібні технології заслуговують всебічного схвалення і підтримки. До речі, в Україні проблема утилізації пластику і іншої вторсировини є надзвичайно актуальною, зокрема досить ефективно і грамотно налагодили переробку відходів в компанії "Вторма ЮА", тут також по найкращій вартості приймають макулатуру і пластик.

Ідея винаходу даної технології прийшла в голову Маккартні після того, як його маленька дочка на питання шкільного вчителя «хто живе в океані?» відповіла «пластик». Інженер вкрай засмутився з приводу такої думки дитини, і вирішив зробити щось, здатне виправити цю ситуацію. Незабаром після цього він відвідав Індію, де побачив, що місцеві жителі збирають пластик на звалищах і перепродують його іншим громадянам, які за допомогою нього латають дорожні ями. Вони засипали пластик в вибоїни, заливали його бензином і підпалювали. Після охолодження в ямах утворювався досить міцний заповнювач, який з легкістю витримував навантаження навіть багатотоннажних вантажівок.

Повернувшись додому, спільно з ще двома інженерами Маккартні почав працювати над винаходом методу використання переробленого пластику в складову асфальтного покриття. Перша дорога, яка була зроблена за даною технологією, з’явилася біля його будинку. Зараз цей метод пройшов півторарічне тестування, отримавши схвалення британських державних дорожніх служб. Уже зараз в графстві Камбрія у Великобританії за даною методологією будується кілька доріг загального користування.