Ломбард - як це працює і в яких випадках знадобиться

Вам терміново потрібна невелика сума, а позичити нема у кого? Кредитну карту за пару годин не оформиш, а високі відсотки мікрофінансових організацій лякають. Якщо у вас є цінне майно, можна швидко отримати під нього гроші в ломбарді. Розберемося, як правильно користуватися послугами ломбардів і не втратити заставу.

Ломбарди давно працюють з охочими взяти в борг. Користуватися їх послугами зручно і не дуже ризиковано. Гроші видають відразу, з документів потрібен тільки паспорт. Ніяких дзвінків колекторів, позовів і судів. Максимальна втрата - сама застава. Ломбард просто продасть її, якщо борг не буде погашений вчасно.

Як отримати позику в ломбарді?

1.Ви приносите в ломбард цінне майно.

2.Ломбард оцінює його вартість безкоштовно.

3.Ви отримуєте два документа: заставний квиток і індивідуальні умови договору споживчого позики (в табличній формі). Також вас повинні ознайомити з загальними умовами договору споживчої позики. Зверніть увагу на повну вартість споживчої позики. Вона повинна бути вказана на першій сторінці договору перед таблицею з індивідуальними умовами позики.

У заставному квитку обов’язково повинні бути: сума позики, дати отримання та повернення позики, термін її надання, процентна ставка, назва і опис закладеної речі, сума її оцінки.

Щоб отримати закладене майно назад, ви повинні повернути суму позики й виплатити відсотки за кожен день користування нею. До речі, доситьвигідні умови пропонують ломбарди в Камяній Гірці в західній частині Мінська.

Що можна здати в ломбард?

В ломбард можна закласти будь-яке цінне майно, крім нерухомості, - від золотої каблучки до автомобіля. Квартири, дачі і іншу нерухомість ломбарди під заставу не приймуть, їм заборонена навіть реклама таких послуг.

На який термін можна взяти позику?

Позику в ломбарді видають на термін не більше року. Але звичайно, краще розплатитися якомога швидше. Ставки тут значно нижче, ніж в мікрофінансових організаціях. І все ж значно вище, ніж в банках. Якщо потрібна сума на тривалий термін, краще взяти цільовий банківський кредит або оформити кредитну карту.

Що якщо не повернути борг?

Ломбард продасть заставлене вами майно не раніше ніж через місяць після закінчення терміну дії договору. Причому дорогі речі, які оцінили дорожче 10 000 грн, продадуть на публічних торгах. Навіть якщо ломбард виручить від продажу менше грошей, ніж позичив вам, позика буде вважатися погашеною.

Якщо ж ломбард зможе продати вашу річ за вищою ціною, ніж сума вашого позики і відсотки, що набігли до дня продажу відсотки, то ви можете вимагати у ломбарду повернути вам різницю. Таку вимогу можна направити в ломбард протягом трьох років з дня продажу застави.

Чи можуть майно продати до того, як позичальник поверне позику?

Ломбард має право продати заставлене майно, тільки якщо позику не повернуто вчасно. І зробити це він може не раніше ніж через місяць після прострочення виплати боргу.

Як не зіткнутися з шахраями?

Під ломбарди нерідко маскуються комісійні магазини. Вони беруть у людей майно «з правом зворотного викупу». Насправді така організація може продати «заставу» в будь-який час. Справжній ломбард зобов’язаний видати позичальникові заставний квиток.

Перевірте установчі документи та свідоцтво про реєстрацію юридичної особи. У найменуванні організації обов’язково має бути присутнім слово «ломбард». Основний вид її діяльності - надання короткострокових позик під заставу рухомого майна та (або) зберігання речей. Ломбард може надавати консультаційні та інформаційні послуги, але це не може бути основним напрямом його роботи.