З чого почати саморозвиток? 5 ефективних кроків

У житті кожної людини настає момент, коли вона розуміє, що жити як і раніше не може і не хоче. Все частіше приходить відчуття, що ви стоїте на місці і нікуди не рухаєтеся, в житті не відбувається нічого значущого, а досягнення сумнівні і мізерні.

З’являється бажання змінити себе і пустити життя по іншому руслу. Виникає потреба в отриманні нових знань, умінь, вражень, випробуванні своїх сил, можливостей у незвичних ситуаціях. Подібні думки і прагнення підтверджують те, що ваша особистість вимагає саморозвитку. Але одного бажання для такої трансформації недостатньо. Необхідно розуміти, куди рухатися і з чого почати саморозвиток, щоб процес пошуку себе не перетворився на даремну втрату душевних сил і енергії.

Змінити себе і своє життя можливо в будь-якому віці. Ви самі зрозумієте, що цей переломний момент настав і не залишається іншого шляху, крім як зайнятися саморозвитком. Зовнішні або внутрішні причини рано чи пізно підштовхнуть до необхідності кардинальних змін, які неможливі без роботи над собою.

Позначення цілей.

Як орієнтир необхідно використовувати план саморозвитку особистості, що включає цілі, яких би ви хотіли досягти. Вихідна точка - ваші сьогоднішні знання, вміння, досвід і можливості. Кінцевий пункт - мета, яка найбільш бажана і важлива. Продумайте проміжні етапи, які допоможуть наблизитися до мети. У план необхідно вносити корективи, у міру накопичення багажу знань, знайомств, зміни підходів, появи нових обставин.

Самоорганізація і позитивний настрій.

Необхідно відразу налаштуватися, що почати саморозвиток і самовдосконалення досить легко. Складно не зійти з цього шляху при відсутності швидкого прогресу і відчутних результатів. Щоб змінити себе і своє життя, необхідні сила волі, самоорганізація і позитивне мислення.

Взялися за роботу або навчання, які повинні наблизити вас до мети - робіть все старанно і якісно. Якщо отримали відмову, погану оцінку, негативний результат, то це не привід визнати свою нікчемність і засмутитися. Засвоєний поганий досвід дасть згодом позитивний результат. Пробуйте знову, стукайте в інші двері, переймайте досвід, спостерігайте, вчіться, просите про допомогу. Намагайтеся у всьому знайти позитив, вірте в себе.

Розвиток розумових здібностей.

Змінити себе і своє життя неможливо без постійного розвитку інтелекту. Допоможуть в цьому серйозна література, пізнавальні передачі про історію, людину, космос, розвиток технологій. Цікавтеся, як влаштовані і працюють різні механізми, відстежуйте науково-технічні досягнення і відкриття. Вивчайте іноземні мови, запам’ятовуйте вірші, вирішуйте математичні завдання, складайте пазли, головоломки, пишіть статті - все це змусить ваш мозок працювати, поліпшить пам’ять, мислення. Беріть участь в тренінгах, тестуваннях, лікнепах. А от відшукати ефективні тренінги в Івано-Франківську вам допоможе тренінговий портал “Сократ”.

Щоб успішно пройти всі етапи саморозвитку, необхідна ясність і гострота розуму.

Акумулювання енергії.

Ви хочете знати, як почати нове життя і змінити себе, тоді починайте накопичувати енергію. Саме вона знадобитися для вирішення нових непростих завдань, які включає ваш план саморозвитку особистості. Не витрачайте сили на негативні емоції, не зліться, не обговорюйте інших. Починайте день з зарядки, харчуйтеся правильно, не зловживайте алкоголем, нікотином, досить часу приділяйте сну. Невичерпним джерелом позитивної енергії служать заняття спортом, які тренують силу волі, завзятість, витривалість.

Розвиток навичок спілкування.

Щоб почати саморозвиток і самовдосконалення, необхідно вміти адаптуватися в соціумі. Адже розвиватися в закритому просторі неможливо. Спілкуючись, ми отримуємо знання, набуваємо навички, отримуємо емоції і враження, життєвий досвід. Спостерігайте за різними людьми, слухайте, як і що вони говорять, як на це реагують інші. Помічайте навички спілкування і поведінки, які викликають позитивну реакцію, допомагають уникнути конфліктів, схилити співрозмовника до своєї точки зору. Вмійте вислухати чужу думку, постарайтеся зрозуміти співрозмовника, стати на його місце.