У чому переваги систем низькотемпературного опалення?

Функціонування будь-якого типу опалювальної системи направлене на створення оптимального температурного режиму для мешканців будинку. Сформований стереотип щодо «правильного» обігріву має на увазі простий критерій визначення його якості - чим гарячіші опалювальні прилади, тим краще. Але чи так це? Чи справді високотемпературний обігрів забезпечує максимально можливий комфорт і не робить негативного впливу на людський організм?

Кліматичні, медичні та технологічні дослідження довели, що це не так. Найбільш бажаним і безпечним варіантом формування комфортних параметрів мікроклімату приміщень є низькотемпературне опалення в приватному будинку, яке не тільки ефективне, економічне і практичне, а й позитивно впливає на фізичний стан людини.

Ключові особливості низькотемпературного обігріву

Важливо знати, що словосполучення «низькі температури» досить умовне і є порівняльною величиною відносно класичного джерела тепла з високою температурою робочого середовища (+ 70-80С). Низькотемпературне опалення приватного будинку працює з теплоносієм, розігрітим до + 40-45 / 55-60 ° С, де менші значення температур показують стан робочого середовища на вході в теплогенератор, а великі - на виході. У Європі більш креативно і точно підійшли до визначення низькотемпературного обігріву, ввівши в обіг поняття «м’якого тепла» (стандарт EN422).

До речі, ось стаття Системы низкотемпературного отопления, де детальніше описується дана технологія, а також де можна вигідно замовити встановлення подібної системи.

Види низькотемпературного опалення приватного будинку

Зараз застосовуються різнопланові опалювальних прилади, серед яких найкраще себе зарекомендували радіатори панельного типу з нижнім або боковим підключенням. Радіаторне низькотемпературне опалення в приватному будинку проектується на загальних підставах, але при цьому вимагає ретельного підбору обігрівачів зі збільшеною потужністю через нестандартну температуру теплоносія.

Яскравим і відомим кожному прикладом використання низькотемпературного опалення в приватному будинку є система «теплих підлог». Труби укладаються на підготовлену і теплоізольовану поверхню спіраллю, зигзагом або змійкою на відстані на ближче 100 мм і не далі 300 мм один від одного. Щоб домогтися високої ефективності і рівномірності тепловіддачі довжина контуру не повинна перевищувати 75 метрів. Тому для великих приміщень або при монтажі підлогового обігріву в декількох кімнатах виконується установка розподільного колектора. Аналогічна технологія застосовується для облаштування поверхневого обігріву в стінах.

Переваги та недоліки низькотемпературного опалення в приватному будинку

У порівнянні з традиційною високотемпературною системою опалення схема з використанням «м’якого тепла» має вагомий і в той же час відносний недолік - більш високу вартість закінченого проекту, особливо при необхідності додаткового утеплення будинку. В іншому низькотемпературне опалення в приватному будинку характеризується тільки позитивними моментами:

- здатність підтримувати режим більш високих температур (при необхідності);

- забезпечення комфортних умов в приміщенні без зайвого видалення вологи з повітря і формування повітряних потоків, що переносять пил;

- висока економічність (до 20% і більше) за рахунок роздільної настройки температур в контурах, більш ефективної переробки енергоресурсів, можливості додаткового підігріву води альтернативними джерелами тепла, а також здатності функціонувати при вимкненому котлі завдяки оперативному перерозподілу теплової енергії, накопиченої в теплоаккумуляторі.