Ринок мікрокредитування в Україні - тенденції та особливості

Ринок мікрокредитування після кризових явищ попередніх років зараз активно розвивається. За прогнозами фахівців, зростання кількості подібних кредитів збережеться. У чому причина цього явища, і чому саме мікрокредитування є найбільш перспективною галуззю надання позик онлайн?

На що йдуть кредити

Найбільша кількість мікропозик витрачається на придбання різної побутової техніки та електроніки. Вартість більшості подібних товарів знаходиться в межах від п’яти до 15 тисяч гривень. Це - досить велика сума для її одноразової виплати, так що багато громадян цілком здатні оплатити її частинами.

Особливо часто мікрокредити обирає молодь. Найбільш часто позики витрачаються на придбання великої побутової техніки. Ще близько 30% подібних кредитів витрачається на придбання сучасної електроніки, зокрема, мобільних засобів зв’язку.

Приблизно по 10% кредитів до 15 тисяч витрачаються на оплату медикаментів у випадку раптової хвороби, організацію будь-якого торжества і покупку туристичної путівки.

Нарешті, третій за популярністю вид мікропозик - отримання коштів «до зарплати». Зазвичай це найбільш невеликі за сумою кредити - до двох тисяч гривень, частіше - менше.

Причини популярності

Причин, за якими мікрокредитування активно розвивається, є кілька. Першою і найбільш глобальної з них є невідповідність доходів населення вартості товарів, що вважаються в сучасному світі практично необхідними. Адже покупка холодильника або печі за 7-10 тисяч все ще не по кишені багатьом сім’ям, так що доводиться користуватися послугами кредиторів.

Друга причина зростання популярності мікрокредитів швидше позитивна. Встановлення відносно стабільної економічної ситуації сприяє впевненості споживачів у власних фінансових можливостях на відносно тривалий проміжок часу.

Нарешті, третя причина зростання популярності невеликих позик - чисто психологічна, і пов’язана зі значним зростанням курсу валют і споживчих цін кілька років тому. Покупцеві важко розлучатися з вельми значною сумою грошей за один раз, адже відносно недавно такий же товар коштував в 2-3 рази дешевше.

Перспективи розвитку

На думку фінансових експертів, пожвавлення в секторі мікрокредитування - системне явище. Воно свідчить про стабілізацію економіки і початок оздоровлення банківського сектора. За умови відсутності будь-яких зовнішніх несприятливих факторів дана тенденція торкнеться і інших секторів ринку кредитів. В умовах зростаючої конкуренції банки будуть змушені йти на певний ризик, і розширювати автомобільне, а згодом і іпотечне кредитування.

А насичення ринку пропозицією призведе до певного зниження ставок по основним формам кредитів і приверне нових клієнтів. Втім, такий сценарій можливий лише за умови зростання добробуту громадян. В іншому випадку зростання зміниться тривалою стагнацією, яка буде серйозним викликом для досить слабкого і нестабільного банківського сектора країни.